Država sprema nove pogodnosti za studente: Plaćena stručna praksa, kartice sa popustima – Novine već od 1. aprila

|

Posle brojnih sastanaka Ministarstva finansija i studentiskih organizacija dogovoren je niz pogodnosti za studente koja će im olakšati život i pomoći pri zapošljavanju. Donešeno je šest mera koja će značajno uticati na studentski život.

Prva mera se odnosi na plaćenu praksu u državnim organima. Najbolji studenti treće i četvrte godine osnovnih akademskih i integrisanih studija u školskoj 2021/2022. godini će imati plaćenu praksu u državnim organima i javnim službama. Ova mera startuje od 1. aprila 2022. godine.

Druga mera su studentske kartice, koje će studentima omogućiti jeftinije usluge i kupovinu dobara, kao što su popusti u prodavnicama, pozorištima, bioskopima, za kulturne i sportske manifestacije.

Treća mera je proširenje programa „Moja prva plata”, kako bi on obuhvatio i studente završnih godina. Predlog je da i studenti završnih godina mogu da konkurišu za taj program. Cilj je da se predlog sprovede u narednom ciklusu programa koji počinje na jesen.

Četvrta mera su posebne stipendije za socijalno ugrožene studente, a predlog je da stipendiranje krene od 1. januara 2023. godine. Peta mera je budžetiranje na master studijama. Vlada Srbije će do maja doneti odluku o broju studenata koji upisuju na teret budžeta narednu školsku godinu.

Posednja, šesta mera su posebne olakšice za studente sa invaliditetom i pripadnike romske nacionalnosti, za koje će biti predviđena budžetska mesta na master akademskim studijama, što do sada nije bio slučaj.

Izvor: mondo.rs