Dragan u traktor sipa zejtin umesto goriva: Kad krene na njivu, celo selo miriše na krofne i palačinke

|

Visoka cena nafte primorala je poljoprivrednike pre nekoliko godina da pronađu alternativne načine da obave radove na njivi. Imajući u vidu trenutnu situaciju, mnogi poslovi u polju će se i ove sezone završiti zahvaljujući zejtinu koji zemljoradnici stavljaju u rezervoare traktora umesto nafte.

“Sada je cena litre nafte i litre ulja skoro izjednačena, ali najbliža pumpa je od mog sela udaljena oko 30 kilometara, tako da mi je isplativije da sipam jestivo ulje u rezervoar. Kupim ga u najbližoj prodavnici i na to ide moja mašina”, otkriva Dragan Jovanović iz Topole.

“Na taj način su na mom imanju obavljeni prvi prolećni radovi i priprema za setvu”, kaže on i dodaje da je potrošnja ista tako da traktor radi bez problema. Mašine su se prilagodile jesitvom ulju, rad motora je isti. Jedina promena je u tome što se umesto mirisa nafte, selom i poljima sada širi miris zagrejanog ulja sličan onom iz kuhinje za vreme pripreme ručka.

Način korišćenja kao i računica poljoprivrednicima su savršeno jasni. Posao u polju možda čak i lakše ide jer miris ulja drži stomak sitim.

“Ni ja ne ogladnim kao ranije, jer mi se sve čini da stiže hrana pa posao ide lakše”, našalio se na svoj račun poljoprivrednik iz Topole.

Izvor: kurir.rs