“Da li mogu podići kredit ukoliko nisam u stalnom radnom odnosu” – Mnogi postavljaju ovo pitanje, a evo i odgovora

|

Danas je mnogo onih koji imaju odličan posao i visoka mesečna primanja, ali kada pokuša da aplicira za kredit kod banke, pojave se problemi. Ovakve situacije poprilično su česte.

Veliki broj banaka koji posluje u Srbiji ima pravilo po kome građanin koji podnosi zahtev za kredit mora da bude u stalnom radnom odnosu (uz ostale uslove), da bi ga banka uopšte “uzela u razmatranje” za kredit. Međutim, u poslednje vreme se kod pojedinih banaka pojavila mogućnost da vam bude odobren kredit iako niste u stalnom radnom odnosu.

Dakle, sada je, za razliku od ranije, moguće podići kredit kod banke bez stalnog radnog odnosa. Međutim, tako nešto je u Srbiji moguće samo za keš kredite, dok se za stambene kredite i dalje zahteva da budete zaposleni “za stalno”. Ovo je svakako dobra vest za sve one koji možda rade kao frilenseri za neku stranu kompaniju ili koji imaju različite ugovore na određeno vreme sa svojom firmom. Ipak, postoji jedan detalj na koji treba obratiti pažnju.

Krediti koji se odobravaju klijentima koji nisu zaposleni za stalno često znaju biti skuplji, odnosno imaju veću kamatu u odnosu na kredite koji se odobravaju onima sa stalnim zaposlenjem. Banka ovako štiti sebe, jer bankari stalan posao vide kao garanciju da će klijent imati sredstava da vrati novac koji je pozajmio od banke. Ipak, iako nema garancija da će vam banka odobriti kredit (čak i kada ste zaposleni ili imate “čist” Kreditni biro), ovo je u svakom slučaju prilika za veliki broj ljudi koji nikako nisu mogli da dobiju kredit, da sada dobiju novac koji im je potreban.

Izvor: espreso.co.rs