Četiri dana nedeljno radilo se u “Javoru” u vreme SFRJ: Istu praksu uveli su i Belgijanci i oduševili se rezultatima

|

Zaposleni Belgijanci uskoro će moći odabrati četvorodnevnu radnu nedelju u sklopu niza reformi tržišta rada. Paket reformi takođe će radnicima dati pravo da isključe radne uređaje i ignorišu poruke vezane uz posao nakon radnog vremena bez ikakvih posledica.

Ako biste danas pitali radnike žele li radnu nedelju od četiri dana, vrlo je verovatno da bi ih najveći broj odgovorio potvrdno. Priču o kraćoj radnoj nedelji aktuelna kriza je vratila u razmatranje, pa je sve više zemalja koje su počele i da je primenjuju.

Rezultati su pokazali da su radnici postali produktivniji, jer su provodili manje vremena na društvenim mrežama i aktivnostima nevezanim za posao. Jedan anketirani zaposleni na Novom Zelandu je rekao da je prestao da gleda poruke koje mu je slala žena, jer je toliko bio skoncentrisan na posao. Mnoge kompanije tako su sebi postavile i pitanje: “Zašto ne plaćati rezultate rada, umesto dane provedene u kancelariji?”

Svedoci da je ova praksa primenjivana i na našim prostorima svakako su radnici Javora iz Ivanjice, firme koja je u vreme SFRJ važila za jednog od najvećih domaćih izvoznika u oblasti tekstilne industrije. Osamdesetih su imali 3.700 zaposlenih, godišnje su pravili više od 10 miliona komada… I ne samo to, radili su ono što danas rade mnoge velike svetske kompanije -skratili radno vreme i pokazali da je to bio dobar izbor.

“Skratili su radni dan sa osam na šest sati i rezultati su bili neverovatni. Produktivnost je porasla za 30 odsto, smanjio se broj bolovanja… Bilo je manje odsustva, radnici su bili srećniji. Mi smo bili pioniri u tome”, objasnila je za “Blic Biznis” predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić.

Savićeva tvrdi da ponovo treba početi razmišljati o takvoj praksi i dati čoveku duži period za nadgradnju, porodicu, društveni i kulturni život. Jer, kako tvrdi, više vremena za sebe, znači i veće zadovoljstvo, a to donosi i veću produktivnost na poslu.

Izvor: blic.rs