Bliži se formiranje nove Vlade: Skupština usvojila izmene i dopune Zakona o ministarstvima

|

Na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije, poslanici su usvojili izmene i dopune Zakona o ministarstvima kao uvod u formiranje nove vlade, koja je moguća već naredne nedelje.

Sada će nova vlada Srbije imati 25 ministarstava od kojih su četiri nova – ministarstvo za javna ulaganja, ministarstvo turizma i omladine, ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Ostala ministarstva su ista kao i do sada i to: ministarstvo finansija, ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ministarstvo pravde, ministarstvo privrede, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministarstvo zaštite životne sredine, ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministarstvo rudarstva i energetike i ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Vlada Srbije imaće kao i do sada i ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo odbrane, ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo zdravlja, ministarstvo za evropske integracije, ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ministarstvo kulture, ministarstvo sporta, ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, ministarstvo prosvete i ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Amandmane su ulagali poslanici opozicije, gde su tražili da se neka ministarstva spoje, a da se u novoj vladi nađe mesta za ministarstvo za Kosovo i Metohiju, kao i ministartsvo za dijasporu. Međutim, ti amandmani nisu prihvaćeni.

Iako rok za formiranje nove vlade ističe 30. oktobra, iz vladajuće koalice su najavili da će vlada biti formirana u zakonskom roku.

Nakon sednice predsedništva Srpske napredne stranke, koja je zakazana za nedelju, biće poznata kadrovska rešenja u novoj vladi.

Izvor: kurir.rs