Bez gužvi i čekanja u redovima: Doneta odluka – Građani Srbije od sada lakše do lične karte i pasoša

|

Na portalu elektronske uprave (eUprava) građani Srbije od juče mogu podneti zahtev za izdavanje državljanstva, lične karte, pasoša i prijave prebivališta, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Za Uverenje o državljanstvu, koje je do sada izdavano na šalterima opština, može se podneti zahtev na Portalu eUprava i preuzeti u elektronskoj formi u eSandučetu ili poručiti na kućnu adresu.

Da bi korisnik koristio usluge eDržavljanstvo ili eSaglasnosti, potrebno je da bude prijavljen na Portal eUprava mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, piše u saopštenju.

„Ovo je još jedan od rezultata reforme javne uprave, koju Ministarstvo sprovodi upravo sa ciljem da građanima omogući da na najbrži i najefikasniji način, uz uštedu značajnog vremena i novca, obave bilo koji proces koji imaju sa upravom. Akcenat će i u budućnosti biti na digitalizaciji i unapređenju usluga za građane, a naši dalji rezultati moraju biti usmereni na poboljšanje kvaliteta života građana i puno poštovanje njihovih prava“, naglasio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović.

Izvor: mondo.rs