Angelini se u Nemačkoj više isplati da živi od socijale nego da radi: Otkrila kako je uštedela 9.000 evra

|

Nemačka državljanka Angelina Nitška (30) živi sa mužem i četvoro dece, a već godinu i po dana prima građansku naknadu tzv. Bürgergeld. Njihova mesečna primanja iznose 2.200 evra, a u to ulazi i građanska naknada, dečji i roditeljski dodatak. Do sada su, uz stroge mere štednje uspeli da na stranu odvoje 8.485 evra.

Ne plaćaju kiriju, nemaju dodatne troškove, a zdravstveno osiguranje imaju na osnovu nezaposlenosti. Angelinin plan štednje je jesnostavan: ona je odredila iznos koji “sme” mesečno da potroši za određenu stavku i toga se pridržava. Na primer, za sokove su odredili 20 evra mesečno, za slatkiše isto toliko i niti evro iznad tog iznosa. Sve što im ostane stavljaju na štednju.

“U decembru prošle godine sam skupljala boce i novac stavljala na stranu. Na kraju je to bilo 220 evra, sa kojima je cela porodica provela ceo dan u lunaparku. Ne bacam nijednu bocu, a to sam ranije radila. Poenta je i da se ne smete smatrati žrtvom. Jednostavno analiziram troškove, odvojim sve što mi treba, na primer za lekara, drogeriju, mesečne troškove kupovine… i preko tog iznosa ne idem”, objasnila je Angelina.

Ova petočlana porodica na hranu troši 115 evra nedeljno. Na pitanje, zašto radije prima pomoć nego da traži posao, Angelina je rekla da joj je trenutno tako isplativije. Njen suprug se školuje za informatičara, a kada se zaposli, prema njihovim procenama, trebalo bi da prima platu preko 3.000 evra. Otkrila je i zašto su postali primaoci pomoći.

“Moj suprug je radio kad sam ostala trudna po treći put. No, trudnoća je bila rizična. Kako nisam mogla da se brinem o deci, suprug je na svom radnom mestu tražio fleksibilnije radno vreme. S obzirom da nije mogao da ga dobije, morao je da napusti posao da bi se brinuo o deci. U to vreme sam i ja radila u trgovini dok sam mogla. Ali, morala sam da prestanem i tako smo postali primaoci Bürgergelda”, objasnila je Angelina.

Izvor: mondo.rs