Žestoka rasprava u studiju oko zabrane pušenja, ugostitelji besni: “Pašće 80 odsto prometa” – Jovana Joksimović se umešala

|

Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru je završen i ušao je u proceduru. Ministarka zdravlja Danica Grujičić zahteva potpunu zabranu pušenja i kaznu od milion dinara za pušenje i u kafićima i u restoranima. Povodom ove teme gosti kod Jovane Joksimović u Jutarnjem programu bili Georgi Genov, direktor HORES-a i doktorka Srmena Krstev, nekadašnja predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana. Komisija koju je vodila dr Krstev je napravila predlog izmena zakona koji je predvideo zabranu duvana u svakom zatvorenom prostoru i na sportskim terenima i autobuskim stajalištima.

Na pitanje Jovane Joksimović zašto ovaj predlog tada nije usvojen, dr Srmena Krstev odgovorila je:

“Sada će proći, nadamo se tome. Krajnje je vreme da se to uradi, jer je to mera koja važi u celom svetu. Jednostavno, pušenje nije dozvoljeno u bilo kom zatvorenom prostoru bez obzira na to o kom se prostoru radi. Duvanski dim je štetan”, kazala je dr Krstev.

“Mi smo počeli 2004. organizovano da radimo na tome, a ovaj Zakon o kojem govorimo usvojen je 2010. godine. Mi smo i u to vreme znali da je najbolje da se uvede potpuna zabrana, jer se tako zakon najbolje poštuje i najlakše primenjuje i kontroliše. Međutim, u poslednjem momentu on je bio promenjen i napravljeni su izuzeci zbog ugostiteljskih objekata”, rekla je ona.

“Ugostiteljski sektor bio je najveći izuzetak i dozvoljeno je tada da ako je lokal veći od 80 kvadrata na delu bude virtuelna podela stolova na one za kojima se puši i za kojima se ne puši. Znate da je to jedinstveni prostor i da nema nikakve zaštite”, dodala je doktorka.

Dr Srmena Krstev naglasila je da u istom prostoru ne možete da odvojite deo za pušače i nepušače i da to nema svrhe, osim ako nisu fizički odvojeni, a to kod nas ne postoji.

S druge strane, direktor HORES-a Georgi Genov, rekao je da se zakon koji je sada na snazi u najvećem broju ugostiteljskih objekata poštuje i dodao da su ugostitelji umorni od zabrana. Genov je ocenio da će prvog dana ako potpuna zabrana pušenja bude uvedena, promet pasti za čak 80 odsto.

“Mi ovde govorimo o dve različite teme. Jedno je štetnost duvana, a poslovanje je nešto drugo. Pratio sam podatke iz Turske i kada je uvedena potpuna zabrana pušenja u zatvorenom prostoru, pad u prihodima je u periodu od prvih šest meseci bio 80 odsto, a nakon tog perioda počne lagano da se vraća. Ali, za to vreme nestaju objekti, ljudi ostaju bez posla. Ovo je složeno pitanje”, naglasio je Genov.

Izvor: mondo.rs