Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić poručio: “Nećemo dozvoliti progon Srba, nadam se da u Prištini imaju dovoljno pameti”

|

U Beogradu je završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Saslušali smo zahteve Srba s Kosova i Metohije, koji su nas upoznali sa potrebama i svime s čim se suočavaju, posebno uoči roka koji je režim u Prištini dao za preregistraciju i oduzimanje tablica i automobila ukoliko ih ne promene, a reč je tablicama Srbije – KM tablicama, rekao je predsednik dodavši da tako ugrožavaju stabilnost i mir, i opstanak našeg naroda.

– Rekao sam Srbima, jedno je sigurno, Srbija vas neće ostaviti na cedilu, kazao je Vučić i dodao da im je rekao da ne nasedaju na provokacije, da budu mirni, da se drže međunarodnog prava a da ako neko krene u progon – to se neće desiti!

– Nismo tu da bismo bili s njima kad je lako nego i kad je teško – dodao je pa rekao: Pre nekoliko dana dobili smo demarš nekih predstavnika odnosno akt zemalja Kvinte i EU i u njemu, u tački 2, piše da treba da razumemo da je kosovska akcija legitimna i u skladu sa sporazumom a da je problem u vremenu i metodama. Rekao sam im da to nije istina i da obmanjuju javnost i da je reč o notornim lažima te da oni nemaju nikakvo pravo na to ni po jednom sporazumu…Nikakve veze sa realnošću i napisanom nema… Zašto se to radi? A poenta je da se pokaže da su oni dobri… i da Srbi moraju da imaju RKS tablice jer priznaju nezavisno Kosovo.

– Ljudi su izmislili sve. Oni su izmislili legitimitet i legalitet nepostojeće odluke nepostojećeg papira, nepostojećeg paragrafa. To što priča Kvinta, EU, Priština, to ne postoji nigde, to što ne piše nigde. Ukazao sam im na to, nisam ni dobio odgovor. Baš ih briga, rekao je on.

Predsednik je pojasnio i razliku o RKS (prištinskim) i tzv. statusno neutralnim tablicama KS na koje Srbi pristaju, a za koje Priština tvrdi da su ukinute iako je sporazumom predviđeno da se o KS tablicama razmatra upravo u ovoj 2022. godini.

– Plan im je da puste Srbe sa KM tablicama da izađu s Kosova ali da im nikad ne dopuste da se vrate na teritoriju Kosova s njima… Država Srbija neće dozvoliti progon niti bilo kakvu sličnu akciju poput pogroma 17. marta – dodao je predsednik i rekao: Kao što smo im rekli već stotinu puta, ni manje, ni više nego to…

Predsednik je nekoliko puta ponovio da nema predaje kad je reč o KiM, te dodao da ne ide nikud te da je bolje živeti jedan kao soko, nego čitav život kao miš.

– Mi prihvatamo KS tablice – naglasio je Vučić ujedno pročitavši naredbu prištinskog ministra MUP kojim se nalaže ukidanje KS tablica protivno svim sporazumima iz Brisela.

Predsednik je naglasio da ne postoji nijedan akt koji predviđa formiranje vojske tzv. Kosova kad se zapadne zemlje već toliko drže poštovanja rezolucije UN i međunarodnog prava, a gde to piše kad je u paragrafu 6 izričito zabranjeno formiranje vojske tzv. Kosova.

Vučić je govorio i o pritiscima na Srbiju pomenuvši Kvintu koja prihvata sve što ide u prilog tzv. nezavisnosti Kosova i što se sprovodi silom a ne snagom argumenata. Najavio je i sledeću akciju koja se tiče predloga ulaska Prištine u savet Evrope a sve će početi irskim predlogom…

– Nisu nam dali nikakvu šansu da nešto prihvatimo… Kad te sateraju u ćošak, nemaš kud i onda se osećaš relaksirano i mirno, e tako se ja sad osećam – dodao je.

Vučić je izjavio da su ga predstavnici Srba sa Kosova obavestili da će pružiti demokratski otpor ako im Priština krene da oduzima registratske tablice na vozilima i poručio je da “Srbija neće dozvoliti progon i ubistvo Srba”.

“Nadam se da će u Prištini i oni koji ih podržavaju imati dovoljo pameti da ne idu protiv naroda koji želi da živi u svojoj državi Srbiji”, rekao je Vučić, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. On je, podsećajući na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao da NATO nije na Kosovu da bude “skretničar i da se bori protiv Srba koji jedini, uz državu, poštuju odluku UN”.

Upitao je međunarodnu zajednicu “po kom aktu se pravi vojska Kosova i kada će se dozvoliti povratak osoblja srpske i jugoslovenske vojske”, citirajući odredbe te rezolucije. Njihov odgovor je da je rezolucije na snazi ali je i nju faktičko stanje demantovalo, jer je “iznad” odluka UN, rekao je Vučić.

Izvor: kurir.rs