Vule ušao u market u Nemačkoj i ostao zatečen: Nigde radnika, samo jedna kamera i kasa – “Ovo na Balkanu ne bi prošlo”(VIDEO)

|

Gastarbajter Vule koji dugi niz godina živi u Nemačkoj, gde su mu i deca odrasla, kaže da se i dalje iskreno divi nemačkom poštenju. Ovaj Srbin je godinama je viđao štandove i gajbice s voćem i povrćem pored puta, na farmama, pored kojih niko ne stoji i ne prodaje, već je samo istaknut cenovnik i kasa u koju ubaciš pare za ono što si uzeo. Uz nju stoji natpis na kojem se apeluje na poštenje kupca da ostavi novac i to je sve.

Vule dodaje i da ima puno rasprodaja starih stvari ispred radnji i privatnih kuća koje funkcionišu po istom principu. To za Vuleta i one koji žive u Nemačkoj nije ništa novo, ali ono što ga je i pored svega toga iznenadilo jesu samoposluge bez ijednog jedinog zaposlenog koje su se u Nemačkoj pootvarale u proteklih pola godine.

Vule objašnjava da je takvih radnjica nekad davno bilo svud po Nemačkoj dok nisu došli veliki tržni centri i supermarketi koji su taj biznis potisnuli. Pošto nije bilo dovoljno prometa da se plate radnici, te radnjice su propale.

Međutim, nedavno su ponovo oživele, pa ih je sve više po komšiluku, a princip funkcioniše ovako:

U njima ne radi nijedan jedini zaposleni. Unutra je sve puno, ima hleba, slatkiša, slaniša, pića, mlečnih proizvoda, kafe, svega što jednom domaćinstvu treba i zgodne su, kaže Vule, jer su blizu kad ti nešto pritreba jer ne mora da sedaš u kola i ideš po 15 kilometara do velikog supermarketa.

Srbin je ušao u tu radnju i snimio kako je unutra rekavši da je u njoj jedna kamera, kasa i natpis kojim se takođe apeluje na poštenje kupca ali i upozorava da se svaka krađa kažnjava po zakonu.

“Ovo na Balkanu nikad ne bi moglo da prođe…. Ma ne samo na Balkanu, i u Španiji, gde ti nasred ulice ukradu torbicu, ni u Francuskoj, ni mnogim drugim zemljama EU”, tvrdi Vule koji je na snimku demonstrirao kako se kupuje i plaća u prodavnici bez ijednog radnika.

Izvor: kurir.rs