Više od 1.000 Indijaca dolazi na rad u Srbiju: Sve više stranaca nalazi posao u ovim oblastima

|

U poslednje vreme primetan je veliki priliv stranaca koji u Srbiju dolaze trbuhom za kruhom. Kako kaže predstavnik indijske Agencije za međunarodna zapošljavanja Nikailo Manšarmani, samo ove godine u Srbiju dolazi oko 1.000 Indijaca.

Manšarmani ističe da se Indijci obično zapošljavaju na gradilištima, na izgradnji infrastrukture i u poljoprivredi.

“Proces za zapošljavanje Indijaca u Srbiju je jednostavan. Dobijemo upit od poslodavca, onda organizujemo intervjue za radnike, onda nam poslodavac obezbeđuje dokumentaciju Srbije i onda počinjemo postupak dobijanja vize. Kada je viza odobrena, kupimo im kartu za Srbiju i kada stignu u Srbiju, poslodavac mora da podnese zahtev za boravak” objasnio je Manšarmani gostujući na TV K1.

Manšarmani ističe da taj celokupan proces traje oko dva meseca i dodaje da je njihova obaveza da osiguraju kvalitetnu radnu snagu. Iz Indije se šalju samo ljudi koji imaju iskustva sa internacionalnim kompanijama.

Navodi da je ukupan trošak poslodavca da se dovede jedan radnik iz Indije oko 800 evra, a da je minimalna cena rada između 300 i 322 evra.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković primetio je da je tražnja za strancima počela onda kada je Srbija počela da se prazni, kako sa onima koji više nisu u situaciji da rade, tako i sa onima koji su otišli iz Srbije.

Gostujući na TV K1, Atanacković je potvrdio da postoji određena procedura kako bi se strani radnik zaposlio u našoj zemlji, ali se u tu proceduru kreće jedino u situaciji kada iz sistema zapošljavanja potvrde da nemaju da pruže našeg radnika.

“Onda daju potvredu da može da se angažuje i strani”, kaže Atanacković i dodaje da strani radnici predstavljaju konkurenciju našoj radnoj snazi i utiču na smanjivanje zarada.

Atanacković naglašava da je i prilikom zapošljavanja stranaca važno da se pošuje Zakon o radu, da situaciju na terenu kontroliše inspekcija rada, kao i da ne sme da se dozvoli da strani radnik nema adekvane uslove rada i smeštaja, i još manje da nema slobodu kretanja, odnosno da im se oduzme pasoš.

Izvor: blic.rs