Uskoro poskupljuju cigarete: Paklica će koštati i do 610 dinara, ali to nije sve – Novi udar na džepove pušača

|

Za mesec dana, tačnije 1. jula, sve pušače u Srbiji očekuje novo, drugo poskupljenje u ovoj godini i to najverovatnije za standardnih 10 dinara po paklici. Razlog tome je akcizni kalendar, usvojen krajem 2020. godine, po kome na početku svakog januara i jula, cigarete poskupljuju zbog uvećanja specifične akcize od 1,5 dinara i taj trend nastaviće se sve do 2025. godine.

Na cenu cigareta zaračunava se i propocionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto, koja ostaje ista i u narednom periodu, a na sve to se dodaje i PDV. Zbog svih tih troškova proizvođaći povećavaju cenu za 10 dinara što znači da će pušači posle julskog poskupljenja, u zavisnosti od marke, izdvajati od 320 do čak 610 dinara po paklici. Od tog novca u budžet bi trebalo umesto sadašnjih 82,75 da se slije 84,25 dinara po paklici.

Takav trend biće nastavljen i u 2024. godini, što u praksi znači da nas čekaju još dve korekcije cene naviše kako bi se Srbija uskladilila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Cigarete ćemo kroz godinu i po dana plaćati po cenama kao u EU, recimo Nemačkoj.

I oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim, neće proći jeftinije jer i tečnost za njihovo punjenje imaće korekciju i to za dinar po milimetru. I oni će imati udar po džepu jer će zbog korekcije specifične akcize najverovatnije morati da izdvoje bar 10 dinara više.

Sve u svemu Srbija sve brže, bar što se cene cigareta tiče, se približava standardima EU. Ipak, za naše prilike u nekim državama, poput Irske, gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i 9 evra, je izuzetno skupo. Postoje i države gde je duvan jeftinijii i u proseku se kreće između 3,5 do 5,5 evra pa je jasno da je akcizni kalendar Srbije uglavnom kreiran po njihovom modelu.

Sve je izvesnije da će u narednih godinu i po dana pušači sve skuplje plaćati to zadovoljstvo, pa je realno očekvati da 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

Izvor: blic.rs