U selima širom Srbije prodaju se kuće za 40 evra po kvadratu: Za 3.000 evra možete postati vlasnik kuće sa placem

|

U narednim danima biće raspisan novi poziv za dodelu kuća na selu, na koji će moći da konkurišu svi građani Srbije koji imaju od 18 do 45 godina. Država mladima daje najviše 1,2 miliona dinara, a u agencijama za nekretnine kažu da su, od kako je ovaj projekat prošle godine počeo, cene nekretnina u pojedinim opštinama skočile i do 50 odsto.

U Vojvodini, u mestima koja imaju dobru infrastrukturu i nisu mnogo daleko od grada nije lako naći kuću koja košta manje od 10.000 evra. Međutim, u selima širom Srbije ima ih i za upola od te cene.

Prošle godine je država finansirala kupovinu 651 nekretnine, a čak u 48 su se skućile porodice u selima koja pripadaju opštini Bačka Palanka. Najtraženija sela su bila Gajdobra, Despotovo, Mladenovo, Nova Gajdobra, Obrovac, Parage, Pivnice, Silbaš i Tovariševo.

Veliko interesovanje vlada i za nekretninama u selima koja pripadaju somborskoj opštini. Nove vlasnike dobile su 33 nekretnine, a u centralnoj Srbiji najveće interesovanje je bilo za sela u okolini Pirota, gde je useljeno 12 starih kuća.

Prema podacima Ministarstva za brigu o selu, u opštini Kula su najtraženija sela Kruščić, Lipar, Nova Crvenka, Ruski Krstur i Sivac, dok su u opštini Nova Crnja odobrena sredstva za kupovinu kuća u Aleksandrovu, Vojvodi Stepi, Radojevu, Srpskoj Crnji i selu Toba.

U valjevskim selima Bobova, Bujačić, Klanica, Osladić, Taor, ali i u Guči, Dljinu, Krstacu i Lisicama, selima koja pripadaju opštini Lučane, mogu se naći kuće koje koštaju manje od 10.000 evra. U okolini Dimitrovgrada su na konkursu Ministarstva za brigu o selu oživela domaćinstva u Gojinom Dolu, Gradinju, Željuši i Lukavici.

Najniži iznos do sada dodeljen je za nekretninu u vrednosti od 348.280 dinara, odnosno oko 3.000 evra u opštini Knjaževac – selo Gornja Kamenica. Kuća ima 71 kvadrata, što znači da je kvadrat plaćen manje od 40 evra s obzirom da je novi vlasnik uz ovu nekretninu dobio i 3,3 ara zemljišta i pomoćne objekte, govore podaci iz Ministarstva za brigu o selu.

Izvor: euronews.rs