U banji blizu Beograda smeštaj za dve osobe je 10 evra: Mnogi ne znaju za nju, a ima jako lekovitu termalnu vodu

|

Srpske banje su već uveliko prepune turista, kako domaćih tako i stranih. U onim najpopularnijim, kapaciteti su odavno popunjeni. Ipak u manje poznatim, kao što je Banja Ljig, smeštaj je još uvek moguće pronaći i to po povoljnim cenama. Apartmani startuju već od 10 evra po noćenju, može se naći i za pet, kuće sa bazenom su 50 evra, a za noćenje u hotelu treba izdvojiti 100 evra po osobi.

Iako je od Beograda udaljena oko 85 kilometara, odnosno na oko sat vremena vožnje automobilom, Banja Ljig je manje poznato termalno lečilište smešteno u istoimenom mestu Ljig, u Srbiji. Banja je poznata po svojim lekovitim termalnim izvorima i blatu, i omiljena je destinacija za sve one koji žele da se opuste u prirodnom okruženju i iskoriste blagodeti lekovitih termalnih izvora, ili provedu prijatan vikend u prirodi.

Na području Banje Ljig, otkriveno je nekoliko izvora termomineralne lekovite vode, a njena temperatura je oko 32 stepena. Hemijski sastav ovih mineralnih voda sadrži kalijum, kalcijum, aluminijum, mangan, gvožđe, natrijum, magnezijum, amonijum… Voda se u terapijske svrhe koristi i kao voda za piće ali i putem kupki za lečenje različitih zdravstvenih stanja.

Najčešće bolesti koje se tretiraju i leče u Banji Ljig su: neuropsihijatrijske bolesti, oboljenja perifernih krvnih sudova, kožne bolesti (ekcemi, psorijaza), razni oblici reumatizma, bolesti gastrointestinalnog trakta i posttraumatska stanja koštano-zglobnog aparata.

Banja Ljig obiluje prirodnim lepotama i nudi razne mogućnosti pa posetioci mogu uživati u šetnjama, planinarenju, biciklizmu i ribolovu.

Cena apartmana za dve osobe u okolini banje startuje od 10 evra. Ovaj smeštaj ima i dnevnu sobu, kuhinju i kupatilo, spavaću sobu sa dva kreveta, ali i besplatan parking. Slični apartmani izdaju se i za 25 i 30 evra.

Nešto veći studio može se iznajmiti za samo nekoliko evra više. Konkretno, za 35 evra može se iznajmiti ceo studio sa kupatilom i kuhinjom i odvojenom sobom, bazenom u dvorištu, a u cenu domaćin nudi i doručak. Pogodno je za dve osobe ili dve odrasle osobe sa malom decom.

Za 37 evra možete iznajmiti kuću sa bazenom od 50 kvadrata, dok apartman za tri osobe košta 40 evra za jednu noć. Kako kaže vlasnik, moguće je da ugosti četvoročlanu porodicu.

U blizini Banje Ljig nalaze se različita zanimljiva mesta koja vredi posetiti.

Najpoznatije je planina Rajac, koja se nalazi na oko 17 kilometara od Banje Ljig. Putovanje između Rajca i Banje Ljig traje obično oko 20-30 minuta automobilom. Ovu planinu mnogi nazivaju i raj na zemlji, a često je posećuju zbog pešačenja i relaksacije. Prelepa planina Rajac koja pripada sklopu Valjevskih planina i teži ka tome da postane drugi po rangu planinski centar ovih krajeva, upotpunjuje okolne prirodne lepote Banje Ljig.

Izvor: espreso.co.rs