Trik za zaradu ili nešto drugo? Marketi u Srbiji prvi put nude ovaj proizvod: Deca ga obožavaju, a na iznenađenja nisu imuni ni odrasli

|

U vreme inflacije trgovci se dovijaju na razne načine kako bi ostvarili dodatnu zaradu. Akcije, popusti i kuponi svima su dobro poznati, ali se ovih dana u marketima širom Srbije pojavio proizvod neobičan za naše podneblje.

Radi se o Adventskom kalendaru. To je poseban kalendar sa 24 prozorčića, kutije, kese i sl. Deca u periodu od 1. do 24. decembra mogu svaki dan da otvore po jedan prozorčić i pojedu slatkiš koji se krije iza njega. Ni odrasli nisu imuni na ovaj običaj, a to su marketinški stručnjaci dobro unovčili.

Prošla je Noć veštica, uskoro će Crni petak, a već primećujemo da su u prodaji i novogodišnji ukrasi. U našim marketima, odnosno njihovim magazinskim izdanjima, ili online za oko nam je zapalo što je aktuelna prodaja advent kalendara.

Tako, jedan od supermarketa nudi 24 čokoladice, dok je jedan kozmetički lanac ponudio 24 njihova proizvoda za ovu priliku. Naravno, i gomila drugih je pripremila isto.

Iako u Srbiji katolički vernici čine 5 odsto stanovništva, istina je da je ovo prvi put da svaki market ima svoj advent kalendar. U svetu je to drugačije, i građani prate redovno sniženja za Božić.

Inače, četiri nedelje pre katoličkog Božića, u svim zemljama gde većinu stanovništva čine pripadnici katoličke veroispovesti, počine period koji se zove Advent. U prevodu reč advent znači dolazak što u ovom slučaju znači dolazak na svet, rođenje Isusa Hrista I približavanje Božića.

Izvor: telegraf.rs