Telekom skratio rok za plaćanje računa: Milošu šest meseci obračunavali zateznu kamatu – Evo zašto mu nisu uvažili reklamaciju

|

Telekom je promenio rok za plaćanje računa, ali o tom potezu nisu zvanično i precizno obavestili korisnike usluga. Tako sada umesto 20. u mesecu, svoje obaveze moraju namiriti 5 dana ranije, dakle do 15. Iako rok plaćanja jeste napisan na računu, niko od korisnika nije obavešten o tome da je rok za plaćanje skraćen.

Iz Telekoma poručuju da je promenjen rok dospeća na računima, ali da su ispoštovani važeči zakoni i Pretplatnički ugovor.

“Korisnici su putem računa obavešteni o promeni datuma”, kažu iz Telekoma.

“Naša kompanija uvođenjem elektronskog poslovanja i pogodnosti za korisnike koji takvo poslovanje prate, omogućila je svojim korisnicima elektronski račun, za koji se opredelila većina korisnika, a u isto vreme ubrzala je i isporuku papirnih računa. Navedenim promenama stečeni su uslovi da korisnici imaju duži vremenski period u kome mogu plaćati svoje račune”, objasnili su iz Telekoma.

Kako je za “Novu” ispričao jedan od MTS korisnika, Miloš, rok je promenjen, a budući da nije obavešten o ovoj promeni, kasnio je pet dana. Zbog toga, svakog dana, tokom šest meseci, naplaćivana mu je zatezna kamata, koju sada mora da plati.

“Oni su rekli da će proveriti, a onda me i obavestili da nije uvažena reklamacija. U toku komunikacije između Telekoma i mene, uvideo sam i da je rok za plaćanje narednog računa skraćen, odnosno sada je do 15. u mesecu. Pitao sam ih o čemu se radi, a oni su mi rekli da je došlo do promene. Pitao sam i zašto me niko o tome nije obavestio, a oni su rekli da piše na računu. Zaista i piše, ali sitnim slovima, jedva uočljivim. Opet, zbunio sam se i rekao da je trebalo da me obaveste, ali oni su rekli da „ne mogu da mi pomognu“ i da se kamata obračunava shodno danima kašnjenja. Njihov sam korisnik gotovo 20 godina, ali verujte mi način ophođenja prema klijentima, iz godine u godinu, postaje sve skandalozniji i bahatiji”, ispričao je Miloš.

Stoga, pazite na rokove plaćanja da vam se ne bi desila slična situacija. Malo ljudi obraća pažnju na detalje na računu, pa se lako može desiti da platite više nego što bi trebalo.

Izvor: nova.rs