Svi pratimo dešavanja u Ukrajini, a malo nas zna činjenice: Leži na prirodnom blagu i visoko se kotira u poljoprivredi i industriji

|

Kao i ceo svet, i srpska javnost s velikom pažnjom prati dešavanja u Ukrajini koja se oslikavaju na celokupnu svetsku ekonomiju. Ipak, malo ljudi je u našoj zemlji svesno na kolikom prirodnom bogatsvu zaista leži ta država i koliko se visoko kotira u planetarnim razmerama po mnogim proizvodima.

Naime, Ukrajina je druga najveća zemlja u Evropi po površini, odmah nakon Rusije, i ima preko 43 miliona stanovnika. Obiluje prirodnim i rudnim bogatsvima. Može da prehrani čak 600 miliona ljudi, navodi se na Fejsbuk stranici “Niste znali”.

Ukrajina zauzima prvo mesto u Evropi po dokazanim rezervama ruda uranijuma. Na drugom mestu u Evropi, a desetom u svetu je po rezervama rude titanijuma, dok je po ukupnoj vrednosti prirodnih resursa na visokom četvrtom mestu na svetu.

Takođe, Ukrajina je važna poljoprivredna zemlja: prva je u Evropi po površini obradivog zemljišta. Po izvozu suncokreta i suncokretovog ulja zauzima prvo mesto u svetu, a po proizvodnji ječma je drugo mesto u svetu.

Ne zaostaje ni sektor industrije: prva je u Evropi po proizvodnji amonijaka, drugi evropski najveći sistem gasovoda u Evropi. Po dužini železničke mreže (21.700 km) zauzima treće mesto u Evropi, i treći je najveći izvoznik gvožđa u svetu.

Izvor: kurir.rs