Svaki osnovac i srednjoškolac u Beogradu dobija po 20.000 dinara za udžbenike: Ovo su svi detalji prijave

|

Presdsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će ove godine, umesto kompleta udžbenika, roditelji iz Beograda u septembru dobiti 20.000 dinara po svakom osnovcu i srednjoškolcu.

Prijava počinje od ponedeljka, 22. aprila u svim osnovim i srednjim školama, gde će roditelji dobiti sve potrebne informacije. Prijava traje do kraja leta, a novac će u septembru biti uplaćen na račune roditelja.

Osim toga, nastavlja se i akcija podele besplatnih kartica za beogradske bazene. Od ponedeljka kreće prijava po opštinama, kao i prošle godine. Beograđani mogu da izvade karticu u bilo kojoj gradskoj opštini, nezavisno od toga u kom delu grada žive.

Kako je podsetio Šapić, prošle godine svi osnovci i srednjoškolci u Beogradu prvi put dobili su besplatan komplet udžbenika, a ove godine napravljen je iskorak dalje.

“Toliko udžbenika, koje smo prošle godine nabavili, nikada do sada u jednoj školskoj godini nije nabavljeno, naročito kada je reč o srednjoškolcima za koje dugi niz godina pojedini udžbenici uopšte nisu ni bili štampani. S obzirom na to da sada postoji ogroman broj udžbenika u našem obrazovnom sistemu, bilo bi šteta da ponovo novac dajemo na nove. Dakle, dajemo priliku da se udžbenici razmene ili naslede, a svaka porodica u Beogradu dobiće dvadeset hiljada dinara po detetu, koje ide u osnovnu ili srednju školu. Nazvali smo tu odluku „đačka pomoć”. Novac će dobiti u septembru, koji je svakako najteži mesec po porodični budžet”, objasnio je Šapić.

Roditelji imaju slobodu da odluče i da kupe nov komplet udžbenika, uz mogućnost da to učine i na rate. Najskuplji komplet za krajnje razrede osnovne ili srednje škole iznosi oko 16–17 hiljada, a najjeftiniji oko jedanaest i po hiljada, tako da će novca biti dovoljno, istakao je Šapić.

Izvor: nova.rs