Sutra je Ognjena Marija: Svetica kažnjava i nagrađuje ljude – Ko ne ispoštuje običaje neka se pazi

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra praznuju Svetu velikomučenicu Marinu – u narodu poznatu kao Ognjena Marija. Iako praznik nije obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru, u narodu je vrlo poštovan, naročito među ženama. Zbog toga se na taj dan ne praktikuju nikakvi poslovi, bilo da su u pitanju ručni radovi ili rad u polju.

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antihije. Krstila se u 12 godini i zbog vere u Isusa Hrista nastradala je u vreme cara Dioklecijana. Deo moštiju svete Marine, jedna ruka svetiteljke čuva se u svetogorskom manastiru Vatoped. Ostatak moštiju nalazi se u manastiru iznad Ohridskog jezera.

U tradiciji Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Prema predanju, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio ceo svet. Ali i Marija kažnjava ognjem, po čemu je i dobila naziv Ognjena.

Na ovaj praznik se ništa ne radi, ni u kući, ni u polju, u narodu je poznata zabrana “ni konac u iglu udenuti”. Ako se ovo ne ispoštuje, veruje se da će se tako svetica uvrediti, pa će poslati vatru i gromove. Postoji poslovica koja kaže: “Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu!”

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlja”, ne rade nikakvi poslovi.

Svetiteljka se i u istočnom i u zapadnom slikarstvu predstavlja sa krstom i palmom, simbolom mučeništva u rukama, sa zmajem pod nogama i često sa kućama u plamenu u njenoj pozadini. Ognjenu Mariju mnoge pravoslavne porodice proslavljaju kao krsnu slavu.

Izvor: magazin.novosti.rs