Stižu povišice za oko 600.000 radnika: Oni su prvi na spisku, a zna se kad će i ostali dobiti povećanje

|

Oko 600.000 radnika u javnom sektoru su na novom spisku države za povećanje plata u okviru novih mera pomoći, ali povišice ne dobijaju svi u isto vreme. Prvi na spisku su prosvetari kojima povišica stiže već od 1. septembra.

“Već od 1. septembra prosvetnim radnicima, medicinskim sestrama, studentskom standardu rastu plate za 5,5 odsto. Specijalcima rastu dramatično plate. Od Nove godine, a možda i pre, povećanje plata će biti za sve u javnom sektoru”, najavio je predsednik Aleksandar Vučić.

On je napomenuo da nemamo problema sa likvidnošću i solventnošću, stanje što se novca tiče je dobro.

“Rezerve zlata takođe, moramo da držimo deficit nisko, od velikih projekata nismo odustali, biće i novih fabrika”, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zaposlenima u prosveti i delimično u zdravstvu, država će dati dve povišice od ukupno 16 odsto. Veće plate treba da očekuju i svi ostali zaposleni u javnom sektoru.

Prvi će povišice dobiti zaposleni u prosveti i oni će imati dva povećanja, u januaru i u septembru. Zaposleni u zdravstvu, imaće takođe dva povećanja, dok ostali povišicu treba da očekuju u januaru.

Povećanje plata u prosveti i 1. septembra i u januaru 2024. U prosveti veće plate očekuje 143.867 radnika. Svima im sleduje ukupno povećanje od po 15,5 odsto, a povišice će dobiti dva puta. Prva ide od 1. septembra 5,5 odsto, a od 1. decembra još 10 procenata.

Trenutno je prosečna plata u prosveti 74.000 dinara, a posle povećanja biće 88.000 dinara. Veće plate će dobiti i vaspitači, medicinske sestre, negovatelji.

Svi ostali zaposleni u zdravstvu treba da očekuju povišicu od januara naredne godine, mada se razmišlja i o tome da se i socijalnom sektoru da povišica u septembru. Povećanje plata oko 11 odsto je kako je kazao Vučić moguće i za vojsku, policiju, administraciju. U Javnom sektoru, prošle godine je radilo 609.630 radnika.

Izvor: alo.rs