“Stavio sam sok od cvekle u mleko, više ne kupujem sir”: Savršen sir od 3 sastojka

|

Zdravo svima, ja sam Kurt i evo me ponovo sa novim receptom. Ja sam profesionalni kuvar u jednom elitnom restoranu u Nemačkoj, ali mnogo volim da delim svoje recepte, posebno one koji su jednostavni i uspešni.

Ovog puta ću vam otkriti kako da napravite savršeni roze sir, koji je veoma zdrav i deca ga obožavaju. Posebno ako nemaju naviku da jedu cveklu ili sir, ovo je pravi način da im date zdrave proteine neophodne za njihov rast i razvoj.

Evo šta vam treba: 2 l mleka (ako imate domaće, još bolje, ali može i kupovno),1 kašika soli, 3-4 cvekle, sok od limuna.

U šerpu stavite 2 l mleka i dodajte jednu kašiku soli. Promešajte kašikom da se so otopi, pa mleko stavite na umerenoj vatri da se so otopi. Cveklu dobro operite, očistite i isecite na sitne komade kako biste ih stavili u blender ili sokovnik i samleli. Cvekla je jako čvrsta, pa je bolje iseći je na manje parčiće.

Iscedite sok od jednog limuna, pa dodajte u sok od cvekle i promešajte. Kada mleko počne da peni i da se diže, polako dodavajte mešavinu soka od limna i cvekle.

Kuvajte na umerenoj vatri 5 minuta, primetićete da se surutka odvaja,a mleko da se zgrušava. Zatim isključite vatru, pokrijte lonac i ostavite da odstoji 10 minuta.

Rešetkastom kašikom izvadite iz mleka zgrušeni deo i stavljajte u cediljku (to je sveži sir) i formirajte oblik sira.

Dobro pritiskajte kašikom da dobijete što više surutke. Ostavite da se procedi i stegne pet sati. Posle pet sati roze sir je spreman. Probajte, veoma je ukusno!