Srpkinji stigao račun za struju od 30.000 dinara: “Kao da se neko iz Tokija priključio na moj brojač”

|

Budući da je struja poskupela, građani Srbije sa zebnjom očekuju račun i pokušavaju da uštede na sve moguće načine. Međutim, prošle godine u ovom periodu, građani su se žalili da im račun za struju stiže nešto veći u odnosu na prethodni mesec.

“Račun za struju mi je 30.000 dinara. Da li se to neko iz Tokija nakačio na moj brojač tokom Olimpijskih igara? Ne razumem”, reagovala je jedna sugrađanka.

Drugoj gospođi stigao je julski račun za struju i primetila je da je u zelenoj zoni u kojoj je potrošnja ograničena do 350 kilovat-sati upisano – 362. Nije neka razlika u kilovatima, ali joj nije jasno zašto se ne poštuju propisi i po kojoj se ceni naplaćuju prekoračeni zeleni kilovati. Po istoj ili višoj? Inače očitani period potrošnje na njenom računu je od 6. jula do 5. avgusta 2021, dakle 31 dan.

Iz EPS-a su objasnili da građani svakako imaju mogućnost žalbe, odnosno, da će grešku ispraviti i umanjiti račun ukoliko je do iste došlo. Potrebno je tom prilikom uporediti stanje na brojilu i računu.

Obrazlažući drugi primer koji se tiče kilovat-sati, iz EPS-a su rekli da je korisniku kojem je period očitavanja potrošnje za jul, 31 dan, zelena zona pomerena na 362 kilovat-časa i ta količina električne energije je obračunata po cenama iz zelene zone.

Primera radi, ukoliko je obračunski period 28 dana, zelena zona je do 327 kilovat-časova (326,66), a plava do 1.493 kilovata. U slučaju obračunskog perioda od 32 dana zelena zona je do 373 kilovat-časa (373,34), a plava do 1.707.

Propisima je predviđena i mogućnost perioda očitavanja potrošnje električne energije dužeg ili kraćeg od 30 dana uz pomeranje zona, čime su kupci potpuno zaštićeni.

Korisniku kojem je period očitavanja potrošnje struje duži od 30 dana srazmerno će biti povećane zelena i plava zona. Isto tako kupcima kojima je period očitavanja kraći od 30 dana, u mesečnom obračunu biće smanjene zelena i plava zona, objašnjavaju iz EPS-a.

Prigovor na ispostavljeni račun za električnu energiju zbog očitavanja, obračuna, uplata, utuženja, na obustavu isporuke električne energije, na kvalitet električne energije, kao i radi regulisanja drugih spornih pitanja iz Ugovora o potpunom snabdevanju električnom energijom – garantovano snabdevanje može podneti krajnji kupac ili ovlašćeno lice krajnjeg kupca električne energije.

Prigovor se može podneti lično, na šalteru JP EPS Beograd (adresa je navedena na računu za električnu energiju), zatim pisanim putem – dopisom (adresa je navedena na računu za električnu energiju), telefonskim putem na broj telefona: 0800 111 202 (besplatan poziv). Prilikom podnošenja prigovora neophodno je uneti sve tražene podatke.

Za svaki zaprimljen prigovor, JP EPS Beograd podnosiocu izdaje potvrdu o prijemu istog. U skladu sa rokovima koji su navedeni u važećim propisima, JP EPS Beograd formira i upućuje odgovor na prigovor podnosiocu istog, na način na koji je prigovor podnet.

Izvor: espreso.co.rs