Srbija bruji o snimku miša koji jede kobasicu – Doktorka objasnila šta se dešava ako pojedemo ovakvu hranu: Upozorila i na brzu hranu

|

Na društvenim mrežama ovih dana kruže snimci iz različitih objekata na kojima se vidi kako miševi hodaju po hrani i grickaju je. Na jednom snimku se čak i vidi kako miš trči po policama supermarketa, dok se na drugom snimku vidi miš kako jede kobasicu u mesari.

Javnost je zgrožena, komentari zabrinutih kupaca se ređaju i postavlja se pitanje koliko ugrožavamo svoje zdravlje ukoliko pojedemo ovako kontaminiranu hranu? Na ovo pitanje, odgovorila je doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić.

Dr Stanišić je istakla da svi oni koji posluju hranom bi trebalo da redovno sprovode dezinsekciju i deratizaciju, jer ti glodari mogu da prenesu sve i svašta.

“Mišija groznica, odnosno Hanta virus, može da uzrokuje hemoragičnu groznicu sa renalnim sindromom i može da uzrokuje i izvestan plućni sindrom. Mada to se relativno retko javlja, da budemo iskreni. Tu su takođe i druge bolesti, poput otkazivanja vitalnih organa i leptospiroza. Generalno kada jedemo u restoranima brze hrane, tu možemo očekivati i virus koksaki, salmonela”, objasnila je dr Stanišić i dodala:

“Problematične su – zrnaste namirnice odnosno žitarice koje se prodaju u prodavnicama zdrave hrane, jer ih posle natopimo mlekom i gde nema termičke obrade. Problem je takođe i sa šunkom i sirom kačkavaljem, koji stoje u izlozima na izvol’te”, upozorila je dr Stanišić.

Izvor: espreso.co.rs