Ove nudle zabranjene su u 2 države, na srpskim rafovima ih još uvek ima: Evo šta Srbi kažu o njima

|

Nudle sa ukusom specijalne piletine, kojih ima i na srpskom tržištu, povlače se iz prodaje u Maleziji i Tajvanu, jer zdravstveni zvaničnici kažu da su u njima otkrili supstancu koja potencijalno izaziva rak. Iako proizvođači tvrde da nema razloga za brigu, izgleda da su i potrošači svesni štetnosi ovog proizvoda.

Građani, bilo da su ljubitelji instant hrane poput nudli ili ne, u najvećpj meri su svesni činjenice da ova varijanta i nije baš najzdravija.

„Sada ću definitivno nastaviti da ne jedem nudle, kao što nisam ni do sada. Generalno me brine sastav instant hrane, ali ako se i desi da pojedem tako nešto, to je uglavnom kada spremam ispite za fakultet i nemam vremena nešto drugo da spremim, pa je brza opcija važnija od zdrave opcije“, rekla je jedna Beograđanka.

Komentari korisnika društvenih mreža uglavnom su protiv nudli, pa Milan kaže da ni svom psu ne bi dao ovaj obrok.

Njegov imenjak ocenjuje da bi povukli „sve do jednog proizvoda“ kada bi se sprovele detaljne analize. Lidija ima slično mišljenje. Ona kaže da na tržištu postoji veliki broj različitih ukusa nudli, što znači da je ova hrana „puna hemije“. Ona je podelila i savet – kaže da treba kupovati što jednostavnije namirnice, jer je za čitanje deklaracije „potrebna lupa“.

„Ono kad vidiš kako je upakovano, već ta ambalaža mi deluje bolesno i da je unutra neko đubre. U životu to ne bih kupila“, poručuje Borjana.

Ipak, postoje i oni koji misle da ovo ne mora biti tačna informacija. Naime, Aleksandar kaže da je moguće da je konkurencija „pustila priču“ da bi uništila ovu kompaniju.

Ima i onih građana koji uživaju u instant hrani koja je pritom jeftina i nemaju nameru da je se odreknu. Ljiljana tako kaže da voli nudle, a Dragan da je ova vrsta hrane „zakon“. Većina ljubitelja ove vrste hrane, nudle voli zbog brze pripreme.

„Ja ih baš volim, ukusne su, a dodam još neke sastojke“, kaže Gordana, dok Veselinka priznaje da se „navukla“ upravo na ove nudle sa ukusom specijalne piletine.

Inače, indonežanski prehrambeni gigant Indofoods je u problemu od kada su zdravstveni zvaničnici u Maleziji i Tajvanu rekli da su pronašli jedinjenje etilen oksida u Indomie nudlama sa ukusom specijalne piletine.

Inače, Etilen oksid je gas bez boje i mirisa, koji se koristi za sterilizaciju medicinskih uređaja, a prema Agenciji za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Država, gas može doprineti povećanom riziku od raka.

„Želeli bismo da podvučemo da su naše Indomie instant nudle bezbedne za konzumiranje. Sve instant nudle, koje su proizvedene od strane Indofood u Indoneziji proizvode se u skladu sa bezbednosnim standardima hrane za instant nudle i prema standardima Indonežanske Nacionalne agencije za kontrolu lekova i hrane“, glasi saopštenje proizvođača.

Izvor: nova.rs