Slobodin usisivač je imala svaka kuća u Jugoslaviji – Sada je gigant na dobošu: Početna cena prava bagatela

|

Jedan od najvećih giganata “Titovog vremena”, fabrika za proizvodnju uređaja za domaćinstvo “Sloboda aparati” ponuđena je na prodaju kao pravno lice. Bankrotirala je 2018. godine.

Na prodaju će biti ponuđeno 15 objekata fabrike “Sloboda aparati”, gde spadaju fabričke hale i ostale poslovne zgrade, koje su ili u mešovitoj svojini stečajnog dužnika ili s pravnom državine ili kao vanknjižno vlasništvo. Takođe se prodaju i oprema i zalihe, vozila i potraživanja po osnovu otkupa 16 stanova u društvenoj svojini. Javno nadmetanje zakazano je za 25. maj 2022. godine.

Privatizacija fabrike započeta je još 2005. godine, ali nikada nije završena. 2008. godine su zatvoreni fabrički pogoni, a naredne godine kolektiv je ušao u postupak restrukturiranja. Od 450 radnika, 406 je prešlo u vojnu kompaniju “Sloboda”.

6. oktobra 1948. godine, maršal Josip Broz Tito je osnovao zajedničko preduzeće, da bi se 1958. od vojnog dela odvojio civilni, koji je svoju rad započeo proizvodnjom usisivača “minor g”, koji je pravljen po licenci nemačkog “Progresa”. Njihov proizvod imala je, a i danas poseduje skoro svaka kuća u našem regionu.

Budući da fabrika uređaja za domaćinstvo “Sloboda aparati” u Čačku duguje 461,6 miliona dinara Fondu za razvoj, država je preuzela zemljište i hale u Jezdini i preneće ih vojnoj kompaniji “Sloboda”.

Izvor: espreso.co.rs