Ruskinja i Ukrajinka se preselile u Srbiju, a neke stvari im nisu jasne: “Zašto imate redove ispred banaka?” – Ovde je kao 90-ih

|

Odluku da dođe u Srbiju Ukrajinka Elina Nazarenko donela za jedan dan, ali, kako kaže, adaptacija nije išla lako. Doktorka Aleksandra Gusak koja se u maju ove godine doselila iz Moskve i Elina Nazarenko iz ukrajinskog Dnjepropetrovska istakle su da se u Srbiji osećaju dobro, iako im mnoge stvari nedostaju iz njihovih matičnih zemalja.

Aleksandra Gusak ističe da se u Srbiji oseća kao domaća, jer je ovde bila na razmeni studenata 2014. godine, a čak joj je i bila želja da ostane ovde. Mlada Ruskinja ističe da je ovde jako lepo prihvaćena, ali Ukrajinka Nazarenko priznaje da je na početku bilo teškoća.

“Bilo je problema da razumemo jezik, jako je bila teška adaptacija. Tražili smo zemlju u kojoj smo mogli da živimo, a prijatelji su nam ovde ponudili stan. Ovo je bilo rešenje koje smo doneli u jednom danu i sada svakog dana maštam da se vratim kući”, kaže Ukrajinka Nazarenko.

“Rusima koji su dolazili u početku bilo je jako teško, ali sada su već oduševljeni i žele da rade na razvijanju Srbije i otvaranju novih poslova. U početku su bili ‘Jao gde smo došli”, i planirali su da idu na zapad, ali sada gledaju oduševljeno na Srbiju. Planiraju da otvore i svoje firme ovde, jer vide mnogo potencijala. U Moskvi je mnogo razvijen servis, mi možemo u tri ujutru da naručimo štagod i nama će stići na kućnu adresu, imamo telemedicinu na državnom nivou, možemo licem da platimo metro. Rusi već žele da grade nešto svoje u Srbiji”, kaže Gusak.

I Elina Nazarenko kaže da je elektronski sistem mnogo više razvijen u Ukrajini i vrlo im je neobična pojava da ljudi čekaju u redovima ispred banaka.

“Kod nas je takođe bio više razvijen elektronski sistem, bankovni sistem takođe. Ovde sam bila začuđena kada sam videla redove ispred banaka. Toga kod nas nema, jer se rešava elektronskim putem. Svakodnevne stvari popout frizera i usluga za žene bolje je razvijeno u Ukrajini. U Ukrajini je viši nivo ovih usluga kada je kvalitet u pitanju”, kaže Alina, a Aleksandra Gusak se nadovezuje:

“Ovde je kao devedesetih. Ne bih ništa loše da kažem, ali mnogi Rusi kad dođu ovde kažu da je kao devedesetih kod nas. Žene se žale za nokte. Bila sam u šoku kada sam otišla u salon. Kod nas je sve sterilno, ona turpija, štapići, nama se to daje na ruke da mi vidimo. Ovde su uveli moskovske cene, ovo nisu cene za srpske standarde”, primećuje Aleksandra.

Izvor: mondo.rs