Ratka iz Ivanjice smislila novi biznis sa malinjakom: Ko se uortači sa njom deli zaradu pola-pola

|

Berba malina širom zapadne Srbije uveliko je u jeku, a jedan od najvećih problema za vlasnike malinjaka bio je kako naći dobre radnike. Oni koji to nisu uspeli na vreme, rešili su da svoje malinjake izdaju i na taj način, uzimajući deo zarade ostvare profit.

U takvoj situaciji je i Ratka Paunović koja u blizini Prilika kod Ivanjice ima malinjak koji ne može obere, a ne želi da joj voće propadne.

“Malinjak se nalazi pored reke Moravice u ravnici i prostire se na oko 20 ari. Sve vreme sam vodila računa o tom malinjaku, dohranjivala, zalivala, strepela od padavina i kad je došlo na branje radnike je bilo nemoguće naći. Zato sam odlučila da ga iznajmim dok berba traje. Onaj ko se odluči da se prihvati tog posla može da zaradi više nego da ide u klasičnu berbu malina, pritom je takoreći sam sebi gazda”, kaže Ratka.

Ona ističe da je praksa da se zarada od prodaje deli u određenim procentima koje odredi vlasnik parcele. Otkup je obezbeđen, a po obrani rod na dnevnom nivou dolaze hladnjačari. Malina je dobro rodila, a nevreme je srećom zaobišlo ovaj kraj.

Ako uzmemo u obzir da će prosečna cena za kilogram malina ove sezone biti oko 400 dinara, onda je računica jasna. Za razliku od Ratke koja izdaje malinjak tokom berbe, postoje i vlasnici parcela koji ih izdaju tokom čitave godine i naplaćuju mesečnu rentu. Onaj ko se odluči na ovakav potez neophodno je da tokom čitave godine ulaže u malinjak, ali tada sa vlasnikom kom je već platio “kiriju” ne deli procente, već čitavu zaradu od prodaje malina uzima za sebe.

Izvor: kurir.rs