Polovina sezonaca u ovoj zemlji je iz Srbije: Otvaraju se nove pozicije, za neke je plata i do 2.500 evra

|

Crna Gora i dalje je jedna od najčešćih destinacija za ugostiteljske i radnike iz Srbije. U susret ovogodišnjoj letnjoj sezoni, Crnoj Gori opet nedostaje mnogo radne snage, a u fokusu nisu samo “klasične pozicije”. U 2022. godini ponuda je malo šira. Naši građani su prethodnih sezona masovno odlazili na rad i u Hrvatsku, ali interesovanje za ovu zemlju polako opada.

Ukoliko tražite posao u sezoni, ove informacije vam mogu biti od značaja: poznavanje engleskog jezika se podrazumeva u uslužnim delatnostima, a poželjno je da znate i ruski. Takođe, većina poslova se odnosi na rad u ugostiteljstvu, te se na prvom mestu traže glavni i pomoćni kuvari, konobari, barmeni i hostese. Pozicija glavnog kuvara plaća se i do 2.500 evra mesečno.

Ako nemate navedene veštine, nude se i poslovi za koje vam ne treba neko specijalno predznanje i iskustvo, a to je rad u objektima brze hrane ili u poslastičarnicama. Povećana je potražnja i za pica majstorima, ali i prodavcima sladoleda.

Ugostiteljstvo nije jedina oblast u kojoj Crnoj Gori nedostaju radnici. Traže se i radnici na recepciji, higijeničari, sobari… Međutim, kako se poslednjih godina crnogorsko primorje širi i postaje otmenije, tako se otvaraju i neke nove, “atipične” pozicije.

Tako se nude i poslovi koji podrazumevaju rad sa decom u luksuznim rizortima, ili rad na bazenu, zatim, traže se kozmetičari, terapeuti za SPA centre, HR stručnjaci i ostali profili radnika.

Izvor: telegraf.rs