Počela nestašica mleka u Srbiji: Prazni ili poluprazni rafovi u marketima – Mlekare smanjile proizvodnju za 30 odsto

|

Širom Srbije počele su nestašice mleka. Počev od Beograda, preko Čačka i Kraljeva do Niša, kupce dočekuju prazni ili poluprazni rafovi sa mlekom. Portalu “Nova” obratilo se više čitalaca koji svedoče o stanju sa mlekom u marketima.

“Javna tajna je da mleka nema, a još je gore to što nema odakle da se uveze iz Evrope“, upozorio je proizvođać Nenad Plazinić iz čačanskog sela Mršinci. Nažalost, upozorenje se obistinilo.

Za ovakvu situaciju postoje dva razloga.

Prvi je u tome da je niska otkupna cena naterala mnoge stočare da smanje broj krava, a drugi manje poznati javnosti, odnosi na veliki izvoz mleka. Količine koje stignu brzo se rasprodaju, pa su rafovi u prodavnicama uglavnom prazni, što kod kupaca izaziva zabrinutost.

“Jutros sam hteo da kupim Imlekovu flašu mleka od litar i po, sa 2,8 odsto mlečne masti, i nema. Na rafovima gde je stajalo, naslagali su jogurt, kako se ne bi primetilo da nema mleka. Čak i pored cene od 175 dinara, nema ga. Zabrinuo sam se“, kaže jedan penzioner iz Kraljeva.

Prodavci nemo sležu ramenima, a pitanje zašto nema mleka ostaje bez odgovora. Smanjena količina mleka u tetrapaku koje se distribuira marketima, počela je da se primećuje u poslednjih više od mesec dana. Sada skoro i da ne stiže.

Mleka će biti sve manje, jer je u Srbiji sve manje krava, a razlog tome je niska otkupna cena koju nude mlekare.

Prema Uredbi o ograničenju cena iz oktobra prošle godine, sve mlekare i prerađivači u Srbiji, obavezni su da na tržište plasiraju istu količinu UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti, koju su plasirali u periodu prošle godine po nepromenjenoj ceni.

Ponuda mleka u radnjama u Nišu poslednjih dana znatno je smanjena, iako je taj proizvod drastično poskupeo. U malim radnjama može se pronaći tek po koja kutija mleka i to samo jednog proizvođača. Značajno je smanjena i ponuda sireva u popularnim „mlekaricama“.

U čačanskim prodavnicama vlada nestašica mleka, a trgovci kažu da ove osnovne životne namirnice tek neće biti.

“Evo i sami vidite da je prazna vitrina gde stoji. Dobili smo informacije od dobavljača da ga skoro neće ni biti u veleprodajama”, ispričala je vlasnica jednog trgovinskog objekta.

Izvor: nova.rs