Ona se iz Moskve preselila u Beograd: Otkrila je kako se Nova godina proslavlja u Rusiji, i kako Crveni trg izgleda sada

|

U Srbiju je pristiglo i više od 130.000 Rusa, koji su potpuno poremetili tržište nekretnina u Beogradu i otvorili skoro 2.500 firmi.

Na sve strne se može čuti ruski jezik, a kada ih pogledate stiče se utisak da su se dobro uklopili u novu sredinu za život.

Ipak, i ova nova sredina može biti hladna i depresivna za vreme praznika, za sve one koji su napustili svoje rodne zemlje, naročito ako njihovi članovi porodice kao i prijatelji nisu sa njima.

Jedna devojka Olga, rođena je i živela u Moskovskoj oblasti, a u Beograd je došla u oktobru ove godine. Zaljubila se u Beograd na prvi pogled, i mnogo toga joj se dopada u Srbiji.

– Najviše od svega volim klimu i šetnje gradom i to što ovde ima puno voća čak i kada je zima. Beograd je zaista prelep grad i ljudi su ovde mnogo ljubazni, rekla je Olga.

Ona je poslednjih nekoliko godina, provela skoro sve praznike van rodne zemlje i zato joj nije neobičan ni praznični period ove godine.

– U Rusiji je od 1. do 10. januara period državnih praznika, pa je ovo idealna prilika za putovanje. Zato se uopšte ne brinem što sada nisam u Moskvi. Dosta praznika sam provela ne samo van Rusije, jer sam studirala u Južnoj Koreji, a neko vreme čak radila u SAD-u, dok sam tokom školovanja otišla i na program razmene u Nemačku. Mnogo sam putovala, i sama a i sa roditeljima. Moj hobi su putovanja – ispričala je Olga.

Ona se prisetila praznika koje je provela u Rusiji sa porodicom, te joj nije lako da priča o božićnim običajima, jer je Božić u Rusiji manje popularan praznik od Nove godinu.

– Za Božić se u Rusiji uglavnom sastajemo sa porodicom na večeri. Ali, Nova godina slavi se na veliko, uz vatromet, uz novogodišnje filmove i mnogo salata (npr. “Olivije” je ono što u Beogradu zovu „ruska salata“, imamo i “haringe ispod bunde” i salatu sa štapićima od rakova). Naši sendviči prave se sa crvenim kavijarom. Takođe, isčekujemo specijalno novogodišnje obraćanje na TV-u i zvona kao simbol Nove godine. Ledeni tobogani, klizanje, skijanje i snoubord veoma su popularni u ovo vreme u Rusiji, rekla je naša sagovornica Olga.

Kako nam je ispričala, Moskva je posebno fotogenična u vreme praznika.

– Sve je veoma elegantno i u Moskvi, na Crvenom trgu. Sve je sređeno za fotografisanje. Ima i puno šatora „Božićnog sajma“ sa mnogo hrane i suvenira, priseća se Olga.

Ona kaže da još uvek ne zna gde će dočekati Novu godinu, jedino zna da će je proslaviti sa novim prijateljima iz Beograda, a volela bi da poseti neki od planinskih centara u Srbiji.

– Pričali smo o tome da proslavimo Novu godinu sa novim prijateljima ovde u Beogradu. Možda ćemo posetiti druge gradove u Srbiji, poput onih u planinama, gde se može videti sneg i čak skijati. A možda i odemo u neku drugu zemlju u kojoj pravila za ulazak vize nisu mnogo komplikovana, rekla je Olga.

Izvor: espreso.co.rs