Ograničenje cena svinjetine zadaje problem farmerima: Da li ćemo ostati bez srpskog mesa

|

Vlada Srbije je opet promenila uredbu kojom se državno regulišu i ograničavaju cene pojedinih osnovnih prehrambenih namirnica, što je donelo malo olakšanje potrošačima a s druge strane dodatnu brigu proizvođačima.

Poljoprivredni proizvođači uglavnom negoduju zbog nove odluke države. Zabrinuti su vlasnici farmi svinja, naročito onih malih.

“Država u krizi ograničava pojedine cene i to je sasvim razumljivo. Mislim da tu nije čak ni cilj zaštita životnog standarda potrošača, već više upravljanje inflacijom da se ne otme kontroli. Za to ne postoji model koji bi primenili iz sveta, mora da se pokuša šta god može lokalno. Sad, pitanje je ko će da u dugom lancu od njive do trpeze izvuče deblji kraj”, kaže Milan Prostran, agroekonomski stručnjak.

Prostran kaže da se potrošač uvek ponaša ekonomski racionalno, po principu „koliko para toliko muzike“, tako da visoke cene s druge strane dugoročno ni ne idu u korist primarnim proizvođačima.

“Prema tome, kupićete dve krmenadle umesto kilograma, ili preći na jeftinije kategorije mesa, na piletinu… Ako bi cena ostala visoka nas dugi rok, pala bi značajno potrošnja. Iako formalno ovde nisu ugroženi jer im nije ograničena proizvodna cena, farmeri su u najgorem položaju. Njih direktno pritiskaju povećani troškovi proizvodnje s jedne strane a sada bi mogle i klanice, koje će verovatno dati manje otkupne cene kako bi zadržale zaradu. A ako ne bude otkupa, klanice i trgovci uvek mogu da uvezu meso iz inostranstva”, objašnjava Prostran.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će ovoga puta trošak državnog administriranja pasti na trgovce, kojima je maloprodajna marža ograničena na 10 odsto za svinjetinu ali i za piletinu. Da će deblji kraj sa cenama ponovo izvući oni koji hrane ovu državu kaže Petar Radić, savetnik za poljoprivrednu proizvodnju u Zadružnom savezu Vojvodine.

“Cena inputa stočne hrane, energenata i hemije divljaju i ograničavati cene po kojima se svinjsko meso ili bilo koje drugo može prodavati, samo će dovesti do propasti farmera. Uzgoj svinja je kod nas ionako u veoma lošem stanju i sa novim pomorom stoke i smanjenjem stočnog fonda preti da se ugasi na malim farmama. A onda ćemo jesti samo inostrano meso koje jeste jeftinije ali i mnogo slabijeg kvaliteta”, objašnjava Radić.

Izvor: 24sedam.rs