Oglasili se iz Ministarstva rudarstva i energetike: Tiče se novih cena goriva na pumpama

|

Ministarstvo rudarstva i energetike oglasilo se povodom najnovijeg cenovnika na pumpama u Srbiji. Cena dizela je povećana zbog njegovog manjka na svetskom tržištu, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Evrodizel se od juče u 15 časova do petka 1. aprila u isto vreme prodaje po ceni od 198 dinara za litar, što je za 11 dinara više, dok je motorni benzin evropremijum BMB 95 zadržao cenu od prethodnog petka od 176,05 dinara za litar.

Ministarstvo energetike je tim povodom saopštilo da maksimalne maloprodajne cene prate kretanja na berzama i da je država učinila sve da zaštiti domaće kupce. Kako navode iz ministarstva, maksimalne cene benzina i dizela isključivo prate kretanja cena na svetskom tržištu, a merama koje je donela država obezbeđeno je da energenata ima dovoljno i da domaći kupci budu maksimalno zaštićeni.

Cene sirove nafte i derivata na berzama konstantno rastu, a trenutno se cena dizela zbog povećane tražnje formira potpuno nezavisno u odnosu na cenu sirove nafte i benzina, objašnjavaju iz ministarstva.

Izvor: nova.rs