Objavljena mapa ciklona koji nam donosi pravu zimu: Poznato kog dana će pasti sneg u celoj Srbiji

|

Novogodišnji i božićni praznici su već iza nas, a pravu zimu gotovo da još uvek nismo ni osetili, a snega u glavnom gradu nije ni bilo.

Ipak, kako stvari stoje, izgleda da će se to uskoro promeniti.

Ivan Ristić, meteorolog, rekao je da je pred nama najpre, od nedelje, 16. januara do 19. januara period u kom ponovo počinje toplije vreme.

– Smena sunca i oblaka sa sonbom će doneti kišu. Vetar će biti u okretanju na južni i jugoistočni, u utorak i sredu, 17. i 18. januara, a biće u pojačanju u košavskom području i na planinama. Na planinama se očekuje postepeno topljenje snežnog pokrivača, ispod 1.500 m nadmorske visine. Dnevna temperatura biće u porastu tako da će maksimalne temperature u toku ovog perioda biti od 10 do 15 stepeni. Sredinom naredne nedelje, će sa pojačanjem južnog vetra, maksimalne temperature u zavetrini planina (takozvani fenski efekat) iznositi koji stepen više – rekao je meteorolog.

Kako je naveo, u noći između 19. i 20. januara, hladan vazduh iz srednje Evrope, koji je prethodno prošao takozvana “Bečka vrata”, stići će i do granica naše zemlje.

– U zapadnoj i severnoj Srbiji će u petak ujutru kiša preći u susnežicu i sneg,a do kraja dana će se ovo zahlađenje proširiti i na ostale krajeve naše zemlje. Najviša temperatura biće od 2 stepena na severozapadu i zapadu, do 14 stepeni na krajnjem jugoistoku zemlje. Ova promena vremena označava početak hladnijeg perioda, koji će potrajati sve do kraja januara. Zbog zadržavanja visinskog ciklona za sledeći vikend, 21. i 22. januara, u celoj zemlji biće pretežno oblačno, hladno vreme i povremeno sa padavinama, uglavnom susnežicom i snegom. Duvaće slab i umeren severozapadni vetar – rekao je Ristić.

Od ponedeljka, 23. januara do samog kraja januara, vreme će se stabilizovati postepeno, rekao je on, a padavine će prestati, međutim biće hladno i pretežno oblačno vreme.

Izvor: kurir.rs