Ni više cene, ni manje uslova: 30 000 turista na Kopaoniku bez vode – posetioci vidno nezadovoljni

|

Dugogogodišnji problem koji Kopaonik ima sa snabdevanjem vodom i ove godine ih nije zaobišao. Zato se uvode restrikcije pa su, posebno u objektima na nižim kotama, slavine po ceo dan suve.

Od decembra do kraja marta Kopaonik je pun turista, a lokali koji su na samim stazama ili omiljeni skijašima – “drže” visoke cene u odnosu na objekte koji su malo izolovani, pa čak i u odnosu na Beograd. S jedne strane je razumljivo da cene budu više, budući da se radi o turističkom centru, ali sa druge strane nije u redu što se na takve cene uvodi restrikcija vode.

Negoduju brojni turisti, ali problem postoji odavno i sve je češći usled prekomerne gradnje, a nedovoljnog ulaganja u povećanje kapaciteta vodovoda na planini. Zato su pojedini veći hoteli taj problem rešavali samostalno, bušenjem do pronalska vode u dubini zemljišta pa tako ovih dana, kada na Koponiku boravi oko trideset hiljada turista, u njima nema problema sa snabdevanjem vodom.

“U vreme restrikcija obezbedili smo cisterne sa vodom za piće, a do nestašice vode krajem protekle nedelje došlo je usled neusklađenih kapaciteta fabrike za preradu vode iz Draganjskog potoka i prekomerne potrošnje. Imali smo veliku mutnoću vode koja u fabriku dotiče a do toga je došlo zbog visoke temperature i topljenja snega, što se u ovom periodu retko dašava. Stoga smo objekte na nižim kotama protekle subote i nedelje bili prinuđeni čak i da sa vodovoda isključimo”, rekao je direktor JKP “Raška” Radomir Jaćović i dodao:

“Tako smo uspeli da u fabrici prerađenom vodom dopunimo rezervoare i da delimičnim zavrtanjem slavina na vodovodu prema tim nižim kotama smanjimo pritisak, pa i prekomernu potrošnju. Na taj način uspeli smo da uspostavimo ravnotežu i od početka ove nedelje više na Koponiku niko nema nevolja sa nestašicom čiste vode za piće”, naglasio je Jaćović, dodajući da se poodavno već radi na projektu za dugoročno rešavanje problema vodovodne i kanalizacione infrastrukture na Kopaoniku.

Izvor: mondo.rs