Napeto u Zvečanu, duge cevi, bodljikava žica: Kfor propustio zaposlene Srbe iz opštine, Kurtijeva policija ih dočekala suzavcem

|

Pripadnici Kfora jutros su u Zubinom Potoku, Leposaviću, Severnoj Mitrovici i Zvečanu sa opremom za razbijanje demonstracija. Primetne su i jake snage tzv. kosovske policije.

Više stotina Srba okupljeno je ispred opštinskih zgrada na severu Kosova i traže povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca, jer Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

U blizini opštine Zvečan prisutan je veliki broj pripadnika Kfora poljskog kontigenta sa vojnicima naoružanim dugim cevima, koji čine prvi prsten “obezbeđenja” oko zgrade opštine, u koju se u petak uz primenu sile “uselio” albanski gradonačelnik. Iza pripadnika Kfora se kod same opštinske zgrade nalaze pripadnici kosovske policije.

Zaposleni u lokalnoj samoupravi u Zvečanu probili su prvi kordon Kforovih vojnika, niko ih nije zaustavljao. Kosovska policija je ispred opštine Zvečan iskoristila suzavac protiv zaposlenih u lokalnoj samoupravi, koje su prethodno pripadnici KFOR-a propustili.

Kada su došli do zgrade opštine, pokušali su da uđu, ali policija ih je zaustavila na samom ulazu i nakon nekoliko pokušaja da se probiju unutar zgrade, policija je iskoristila suzavac.

Okupljeni se nalaze u neposrednoj blizini zgrade opštine, a policija je na samom ulazu uspostavila kordon od specijalnih pripadnika opremljenih opremom za razbijanje demonstracija.

Policija je specijalne snage rasporedila na svim većim raskrsnicima na severu KiM.

Situacija je veoma napeta. Škole ne rade, a službenici lokalnih samouprava se spremaju na posao iako je nejasno da li će moći da uđu u zgrade. Situacija je napeta od ranog jutra u svim mestima na severu KiM zbog neuobičajeno velikog broja pripadnika policije i Kfora.

Podsetimo, u petak je, nakon pokušaja građana sa severa KiM da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe.

Povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Izvor: kurir.rs