Trgovinski lanci abnormalno zarađuju na ceni ovog proizvoda: Ista gramaža u malim radnjama i 30 % jeftinija, a na pomolu i novo poskupljenje

|

U prodavnicama u Beogradu jedna kesica kafe košta i za trećinu više, nego, npr. Belopalančane. Pošto u ovoj maloj opštini nema velikih marketa, stanovnisi se najčešće snabdevaju u malim lokalnim dućanima, čiji vlasnici s obzirom da znaju kolika je kupovna moć komšija, cenu omiljenog napitka u kesici od 100 grama drže na 150 dinara. Ta ista gramaža istog brenda u glavnom gradu košta i do 230 dinara.

Slično takvo iskustvo ima Beograđanka Tamara B., koja je kesicu kafe u komšiluku platila 155 dinara, a isti taj proizvod u megamarketu velikog trgovinskog lanca košta čak 220 dinara.

– Više ne kupujem pakovanje od 200 grama, jer mi je to veliki izdatak odjednom, već uvek biram ono od 100 grama. Veliki je raspon cena, a mislim da su najskuplje u trgovinskim lancima. Prvi put primećujem da u malim radnjama može da se nađe isto pakovanje za čak trećinu jeftinije nego li u velikim marketima – rekla je Tamara.

Međutim, omiljeni jutarnji napitak mogao bi opet da poskupi. Potrošači u Srbiji piju najčešće tradicionalnu kafu, takozvanu mešavinu jeftine robuste, a upravo je ona zabeležila rekordno poskupljenje.

Prema podacima “Blumberga”, veleprodajne cene sirove crne kafe robusta polovinom maja dostigle su najviše nivoe na berzama u poslednjih 12 godina. Proizvođači na našem tržištu, za sada, nisu trgovinskim lancima najavili nova poskupljenja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, cene u grupi kafa, koje uključuju sve vrste, u aprilu su porasle 15 odsto, a od početka godine 6,7 procenata.

Do skoka cene, na globalnom tržištu, sirove robuste dovelo je više faktora. Ekonomska kriza i inflacija naterali su ljubitelje ovog napitka širom sveta da se okrenu jeftinijoj varijanti. Međutim, najvažniji uzgajivači veoma teško mogu da održe korak sa porastom potražnje, jer su zemlje koje su najveći svetski proizvođači, imale slabiju žetvu.

U radnjama u Srbiji, kesica 200 grama klasične mešavine 100 odsto ili pretežno kafe robusta, po redovnoj ceni košta od 250 do 495 dinara. Najjeftinija pakovanja sa oznakom robne marke, prodaju se za 240 dinara, a na akcijama se mogu kupiti i za 220. Kvalitetnije mešavine imaju manju gramažu, pa 100 grama košta 325 dinara, a 175 se prodaje od 360 do 400, dok je kesica od 180 grama 422 dinara. Cena instant kafe u staklenim teglama i kutijama od 200 grama sada košta između 750 i 1.370, a na akciji je 670 dinara.

Kafa poskupljuje već tri godine zaredom, a u srpskim trgovinama kažu da su tokom poslednjih šest meseci svi proizvođači povećali cene.

– Prosečna cena tradicionalne kafe, pakovanja od 200 grama, košta 350 dinara, jer je velika razlika u brendovima, a instant prelazi 1.000 – kažu u jednom poznatom marketu. – Tokom poslednjih šest meseci kafa je poskupela oko osam odsto, dok je instant 10 do 17 procenata, u zavisnosti od proizvođača i brenda.

Oni su mišljenja da proizvođačima sigurno ne odgovara da dođe do daljeg poskupljenja, jer se postavlja pitanje ko će moći da je kupi.

– Potrošači i sada teško izlaze na kraj, a ako se tako nastavi kafa će se kupovati samo na akciji – rekli su naši sagovornici.

Kako navodi “Blumberg”, mnogi ljubitelji ovog napitka njačešće preferiraju visokokvalitetna zrna “arabike”, dok je robusta obično jeftinija, jer je drvo čvršće i zahteva manje nege, što olakšava proizvodnju u velikim količinama.

Vijetnam koji je inače najveći svetski proizvođač, prijavio je najslabiju žetvu u poslednje četiri godine, nakon što su se farmeri fokusirali na sadnju profitabilnijih useva, kako bi se izborili sa rastućim troškovima đubriva. Kao drugi po veličini uzgajivač kafe ove sorte, Brazil, imao je problema zbog suše, a postoji zabrinutost da bi i indonezijska proizvodnja mogla da trpi nakon obilnih kiša.

Izvor: kurir.rs