Nakon što su je ćerke napustile, ona je podigla četvoro nezbrinute dece: Evo šta je Jasmina uradila da bi postala hranitelj

|

U Srbiji je trenitno velika kriza hraniteljstva. Samo u Beogradu nedostaje čak 150 hraniteljskih porodica. Trenutno su trećina hranitelja srodnici, međutim, oni ne žele da brinu i o drugoj deci.

Kada su joj ćerke porasle i otišle, Jasmini je bilo veoma teško u kući bez dece, pa je odlučila da postane hranitelj. Prošlo je već devet godina, a za to vreme je podigla četvoro dece. Svi oni imaju jednu stvar zajedničku.

– Oni generalno nemaju poverenje u odrasle ljude, jer su to poverenje izgubili mnogo puta. Potrebno je mnogo vremena i truda, kao i rada sa decom da bi oni ponovo izgradili poverenje, kako bi se razvile emocije prema hranitelju i prema svima odraslima – izjavila je Jasmina Milivojević, hranitelj.

Kako bi se uspostavilo poverenje, morate da im pružite sve ono što im najviše nedostaje, a to je ljubav. Zbog toga rastanci padaju svima teško.

– Veoma bolan trenutak je kada deca odu, jer tada imate osećaj da ide vaše biološko dete. Odnos između deteta i hranitelja je kao odnos sa biološkim detetom, jer drugačije ne može da bude – kazala je Milivojević.

Kako biste postali hranitelj, obavezno je da prođete tromesečnu obuku, gde se proveravaju vaše sposobnosti. Srbija je prošle godine dobila još 33 hranitelja, ali to nije dovoljno. Najveći broj njih ima od 51 do 64 godine, dok deca obično imaju do tri godine. Zato su potrebni mladi hranitelji.

– Veoma važno je da svako dete dobije ono što mu je potrebno. Nije dovoljno smestiti dete u hraniteljsku porodicu, već da pokušate da imate dovoljan broj hraniteljskih porodica, pa da odaberete za svako dete onu porodicu koja mu najviše odgovara – rekla je direktorka Centra za porodični smeštaj i hraniteljstvo, Mirjana Novakov.

Osim mlađih hraniteljskih porodica, Srbiji nedostaju i one za urgentno zbrinjavanje i one za decu sa težim oboljenjima. Centar za porodični smeštaj i hraniteljstvo je obezbedio posebnu podršku i deci i hraniteljima, a država je izdvojila iznos od 66.000 mesečno po detetu. Trenutno postoje više od 4.000 hranitelja, što uopšte nije dovoljno.

Izvor: kurir.rs