Nakon što su deca progutala žicu iz torte, oglasila se poslastičarnica: Ko je zapravo kriv za incident

|

Nakon incidenta koji se dogodio na dečijem rođendanu u Beogradu kada je nekoliko dece progutalo žicu koja se nalazila u figurici od fondana, mediji su kontaktirali poznatu poslastičarnicu u prestonici. Oni su istakli da je obaveza svakog radnika da obavesti roditelje ako se u tortu dodaju stabilizatori poput žice ili čačakalice, ali i da je roditelj u obavezi da, za svaki slučaj, upozori dete na eventualnu opasnost.

Svi se pitaju ko je kriv – poslastičarnica ili roditelji?

Iz poznate poslastičarnice u Beogradu objašnjavaju da neke torte, zbog složenosti i težine figurica, moraju da imaju žicu ili čačkalicu kako bi poslastica bila stabilna, ali da isto tako imaju odgovornost da obaveste roditelje i spreče mogući incident.

“Čuli smo da je dete ugrizlo uvo od medveda, oni su dosta teže figurice i morala je da se stavi žica ili čačkalica kako bi torta bila stabilna, ali to je neko morao da kaže roditeljima”, obrazlažu iz poslastičarnice.

Ima i bezopasnih rekvizita koji doprinose da torta ostane u jednom komadu, poput stiropora ili slamčice koji se, kako sagovornici kažu, češće koriste kada je u pitanju višespratna torta.

“Kod nas je praksa da roditelje posavetujemo, ako su manja deca u pitanju, da torta nema velike figurice, kako bismo izbegli ovakave situacije”, kažu iz poslastičarnice.

Podsetimo, kako je potvrđeno u Dečjoj klinici Tiršova, nekoliko dece primljeno je tamo nakon jednog rođendana jer su im na snimku rendgena uočeni delovi žice.

“Roditelji, obratite pažnju na fondan dekoracije na tortama, mafinima… Kako bi figurice mogle zadržati oblik, dekorateri često ojačavaju figurice čačkalicama, stiropor ok, žičicama… Par dece je sinoć završilo u Tiršovoj jer su progutali žičicu koja je držala uvo mede”, upozorila je jedna korisnica Tvitera.

Na sreću, nijedno dete nije hospitalizovano i nije bilo nikakvih dramatičnih detalja, ali upozorenje roditeljima ostaje.

Izvor: telegraf.rs