Nakon novonastale situacije na tržištu, oglasila se Narodna banka Srbije: Svi koji se ne pridržavaju propisa biće kažnjeni

|

Narodna banka Srbije je protekle nedelje naložila svim poslovnim bankama da obezbede dovoljno stranog novca i za menjačnice koje su za njih vezane. U petak je i kontrolisala po kom kursu menjačnice kupuju i prodaju stranu gotovinu, budući da je od građana dobila informacije da se pojedini menjači ne pridržavaju zvaničnog kursa.

Nikola Dragašević, generalni direktor Sektora za monetarne i devizne operacije Narodne banke Srbije, naveo je da nema razloga ni za kakvu pojačanu kupovinu gotovine u stranim valutama, kao ni za podizanje deviza iz bankarskog sektora.

Dragašević smatra da je najbolji način da se ovakvo ponašanje spreči ili zaustavi to da NBS obezbedi dovoljno devizne likvidnosti i da je to ono što kontinuirano rade.

“Ono što je guverner odmah prethodne nedelje pokrenula inicijativu, zajedno sa kolegama koje se bave direktno nadzorom ovlašćenih menjača jeste da se poveća broj menjačnica koji se kontroliše i da se poveća opseg gradova koji se kontroliše. Dakle, krenula je veća kontrola rada menjačnica širom Srbije, sa fokusima, naravno, na većim gradovima”, objasnio je Dragašević.

Novčane kazne mogu se kretati za fizička lica i pojedince od 10.000 do 500.000 dinara, dok se kazne za pravna lica kreću od 100.000 do dva miliona dinara. Svi koji se ne budu ponašali u skladu sa propisima biti kažnjeni.

Izvor: rts.rs