Valentina (23) ruši tabue: Profesionalno vozi šleper i trudi se da sve kvarove uvek sama rešava (VIDEO)

|

Dvadesettrogodišnja Valentina Marušić iz Banjaluke je mlada devojka koja ruši tabue i širi vidike.

Ona se u ranim dvadesetim odlučila na posao profesionalnog vozača i svakom vožnjom, svakim kilometrom, dokazuje da kabina nije samo za muškarce i da ovo više nije samo muški poziv.

Kako se polaganju za C kategoriju može pristupiti s napunjenih 21. godinom, Valentina je već dve godine vozač šlepera.

– Posle polaganja za C kategoriju, dobila sam dozvolu za vožnju šlepera i sada sam na tom mestu. Trenutno vozim u dvojnoj posadi, a za nekih mesec dana prelazimo na dva kamiona – rekla je ova mlada devojka.

Upravo njena samosvesnost i odgovoran pristup poslu, može motivisati druge žene, ali i za celi sistem da žene prihvati ravnopravno uz muške kolege. Ona nikada nije imala neprijatne situacije, osim, kvara na kamionu, ali je svesna da su žene kao nežniji pol, mamac za razne komentare ili pokušaje pljački u odnosu na muške kolege.

– Do sada nisam nikada imala neprijatnu situaciju. Ni što se tiče kolegijalnosti na putu, ni firmi gde radimo utovar i istovar. Događalo mi se da imam problem s kamionom, neki kvar se desi, ali to je već u prirodi posla. Navikneš se vremenom, a ukoliko je neki kvar koji znam rešiti, rešim ga, a ako ne, onda sačekam nekoga ko zna. Šlep službe i servisi su nam poslednja opcija.

Činjenica da rade u muškom kolektivu, žene se tako i ponašaju i trude se da sebi olakšaju posao koliko je to moguće. Iako je njihov trud ponekad na najvećem stepenu, sistem ih ne prepoznaje kao ravnopravne, pa one i dalje trpe.

Prvobitni sjaj terenskog radnika i obilaženje Evrope više meseci, pada u vodu kada se shvati koliko trpi privatni život. Biti na putu nedelju ili dve, pa doći kući za vikend i nije baš neki odmor. Ali Valentina sve to posmatra s vedrije strane, te je svesna činjenice da ovo nije doveka tako.

– Nekad sam po mesec dana na putu i dođem kući za vikend. Za ta dva dana se više umorim, nego odmorim. Dok obavim obaveze koje me čekaju, to i nije neki odmor. Nemam vremena ni za kafu ili ručak s prijateljima, mada oni znaju i razumeju da to radim zbog viših ciljeva i jednog dana želim se skrasiti u Bosni i Hercegovini.

Hrabra Valentina se u ovom poslu postavila baš kao muškarac i to joj otvara sva vrata i obezbeđuje joj zasluženo poštovanje. Sam po sebi je posao veoma težak, ako se uz to dodaju i loši uslovi, postaje i nepodnošljiv. Međutim, Valentina nema takva iskustva, ona podignute glave, časno i dostojanstveno gazi u korak ravnopravno sa kolegama.

Video snimak pogledajte OVDE.

Izvor: blic.rs