Miholjsko leto ipak ima kraj: Meteorolozi nam otkrivaju kada nas čeka zahlađenje i kakav novembar nam predstoji

|

Marko Čubrilo, poznati srpski meteorolog, objavio je na društvenim mrežama detaljnu prognozu za naredne dane.

– U narednim danima nastavlja se dominacija anticiklona koji nam već neki period donosi suvo i relativno toplo vreme. Samo u predelima u kojima se zadržava magla i niski oblaci, temperature budu barem blizu proseka. Tako će biti i danas i sutra, dok će 1.11. biti manje magle uz južno strujanje, pa bi ovog prvog novembarskog dana maksimalne temperature ponegde mogle dostići i oko +27 stepeni Celzijusa, što su ekstremno visoke temperature za ovaj deo godine – stoji u saoptštenju meteorologa i još dodaje:

– U sredu će biti premeštanje vrlo slabog, hladnog, fronta koji ne bi trebao da nam donese padavine, pa će biti manje toplo uz umeren zapadni vetar i maksimume do +15 do +21 stepeni Celzijusa. Oko 4.11. očekuje se promena sinoptike koja može da donese konačan kraj ovog neobično dugog miholjskog leta. Oko tog datuma modeli simuliraju premeštanje hladnog fronta koje bi uslovilo sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom.

On kaže i da za sada, većina operativnih proračuna, taj ciklon postavlja u položaj koji ka nama brzo povlači hladniji vazduh, pa bi uz kišu i osetno zahlađenje na višim planinama bilo i snega.

– Jedino operativni ECMWF postavlja taj sekundaran ciklon zapadnije i time region znatno duže ostaje u toplom sektoru, pa je padavina znanto manje i zahlađenje će biti blaže. Ipak ako se u obzir uzmu svi ostali operativni i ansamble proračuni, uključujući i ansmable proračune ECMWF modela verovatnije je da od 4.11. do oko 7.11. sledi prvo jače, jesenje, zahlađenje – piše Čubrilo:

– Ukoliko se vremenska situacija bude razvijala po proračunu tog modela, za naredni vikend biće osetno hladnije uz moguće padavine i dnevne maksimume od +5 do +12 stepeni Celzijusa, što je u okviru proseka za početak novembra.

Posle 7.novembra stoji signal za jačanje anticiklona, ali bi se naš deo Evrope mogao nalaziti na njegovoj istočnoj periferiji, što bi nama donelo nastavak strujanja vazduha uz temperature u okvirima proseka.

Prema njegovim rečima, dugoročno gledano do oko 15.11. temperature će biti oko ili malo iznad proseka, uz povremene padavine, dok bi drugi deo novembra trebao doneti temperature u granicama ili malo ispod proseka. Posle 6.11. pa do kraja meseca novembra pojava padavina trebala bi biti znatno češća nego u poslednjih nekoliko nedelja.

– Sumirano, do 4.11. u većini mesta pretežno sunčano i veoma, ponegde i ekstremno toplo, samo u maglovitim predelima tmurno. Zatim očekujte izvesnu osetnu promenu. Svi ovi izneti podaci i procene, rezultat su moje obrade i tumačenja numeričkih modela, a za zvanične informacije pratite države prognostičke zavode – rekao je Čubrilo.

Izvor: kurir.rs