Sutra je poslednji dan popisa stanovništva: Evo koje pitanje je zbunjivalo građane Srbije i kakva su iskustva popisivača

|

Rok za završetak popisa stanovništva ističe sutra. Prema podacima Zavoda za statistiku, do sada je popisano više od 90 odsto stanovništva.

Snežana Lakčević, pomoćnica direktora republičkog Zavoda za statistiku rekla je da je do sada popisano više od šest miliona i sto hiljada građana Republike Srbije.

– Oko tri miliona i trista hiljada stanova i oko dva miliona i trista hiljada domaćinstava. Ako se nastavi ovim tempom, mi ćemo popis završiti u planiranom roku, s tim da poučeni ranijim iskustvom popisa iz 2011. godine, ipak ostavljamo mogućnost da ukoliko bude potrebe popis produžimo za nekoliko dana. Naime, 2011 godine je veliki broj građana u poslednjim danima popisivanja pozvao tvrdeći da nisu popisani, pa smo tada popis produžili za pet dana ali samo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu – rekla je ona za RTS.

– S obzirom na to da popis još uvek traje, mi popis završavamo 31. oktobra, u ponedeljak u 20 časova, pa Vam odgovor mogu dati u utorak, prvog novembra.

Šta je najviše zbunjivalo građane i kakva su iskustva popisivača sa terena?

– Od brojnih pitanja koje su naši građani upućivali metodolozima, info centru i našim službama, izdvojila bih jedno, a to je da su građani najšečće bili zbunjeni oni koji žive na adresi koja se razlikuje od adrese koja je u njihovoj ličnoj karti, odnosno na kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

– Mi smo ih tada savetovali, to je naš princip – da građani treba da se popišu samo na adresi na kojoj žive, sa članovima svoje porodice odnosno na adresi na kojoj provode svoj dnevni, noćni odmor, da se popišu u stanu iz kojeg odlaze na posao, u školu i slično.

– Što se popisivača tiče, oni uglavnom imaju pozitivna iskustva. Neretko su naši popisivači dočekani kafom, sokom, slatkišima, ali moram da kažem da je bilo i neprimerenih tonova i reči, međutim, to je i očekivano za ovako velike akcije.

Da li je bilo građana koji nisu hteli da se popišu i jeste li pisali kazne?

– Bilo je građana koji su odbijali da se popišu. Međutim, najveći broj takvih slučajeva smo rešili, nakon izlaska popisne komisije na teren i nakon što su instruktori i članovi popisne komisije obavili razgovor sa građanima.

Međutim, ostao je izvestan broj građana koji pored svega ne žele da se popišu, i u tim situacijama mi moramo da pokrenemo proceduru u skladu sa pokretanjem prekršajnog postupka, a ona od popisne komisije pre svega zahteva da sačine zapisnik i da ga upute Zavodu za statistiku, koji ga nakon obrade prosleđuje nadležnom sudu.

– Očekuje se da prvi rezultati u skladu sa Zakonom o popisu, budu objavljeni trideset dana nakon završetka terenske realizacije popisa, ali to su samo prvi rezultati o ukupnom broju popisanih lica, domaćinstava i stanova. Konačne rezultate popisa objavljivaćemo sukcesivno od aprila 2023. pa do juna 2024.

– Popis traje još sutra, pa bi građani koji nisu popisani trebalo da provere poštansko sanduče ili da potraže obaveštenje na ulazu zgrade/kuće. Možda su popisivači bili na njihovoj adresi, ali nisu nikog zatekli od kuće. Dakle, konačne rezultate popisa saznaćemo početkom sledeće godine.

Izvor: kurir.rs