Meteorolog Ristić upozorava na ledene dane: Kreću obilne padavine na jednom kraju Srbije, na drugom olujni vetar

|

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilne padavine u periodu od utorka uveče do četvrtka.

Kako su istakli rano jutro iz Zavoda, očekuje se da padne više od 40mm kiše za 24 sata.

“Od utorka uveče pa do četvrtka na području jugozapadne i južne Srbije lokalno se očekuju obilne padavine sa količinom kiše više od 40 mm za 24 h”, upozorili su.

“Od danas do četvrtka toplo i vetrovito uz česta naoblačenja, povremeno s kišom, ponegde i plјuskovima. Duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata, u donjem Podunavlјu i na planinama dostizati udare olujne jačine.

Već u prepodnevnim satima došlo je do naoblačenja u gotovo svim krajevima zemlje, dok jača kiša počinje da pada sredinom dana, prvo na krajnjem severu, a kasnije i u centralnim predelima.

Danas će duvati i jak vetar, u košavskom području i na planinama i sa olujnim udarima. Maksimalna dnevna temperatura ovog ponedeljka očekuje se od 7 do 14°C u Loznici. U Timočkoj i Negotinskoj Krajini biće tmurno sa temperaturom oko 5°C. U glavnom gradu popodne očekujemo povremeno slabu kišu uz maksimalnu dnevnu temperaturu do 7° C.

A nestabilno, promenljivo i kišovito vreme zadržaće se tokom većeg dela nedelje koja je pred nama, sa vioskim natprosečnim temperaturama u sredu i četvrtak i sa sunčanim periodima tek ponegde, a zatim sledi nagli preokret i pravi rolerkoster, mogu slobodno da kažem. Pravu zimu gotovo da nismo osetili iako je 16 .januar, a snega nije bilo osim na planinama.

– Prema najsvežijim proračunima sve je više šanse za sneg. U četvrtak popodne ide zahlađenje koje dolazi iz srednje Evrope. Kiša će prelaziti u susnežicu, a ponegde i u sneg. Za vikend subota, nedelja i ponedeljak, bićemo pod uticajem visinskog ciklona i hladnog vazduha iz srednje Evrope i povremeno sa susnežicom i snegom, a na planinama će biti povećanja snežnog pokrivača – napomenuo je Ristić.

– U četvrtak ide promena vremena, naoblačenje, temperatura će pasti. Utorak i sreda su najtopliji dani – dodao je.

Prema poslednjim istraživanjima, Ristić je naveo da u danas počinje stabilizacija vremena.

– Danas počinje stabilizacija vremena. VIsinski ciklon koji će dominirati krajem nedelje, završava se od utrorka i srede, i sve su manje šanse za padavine. Do kraja januara temperature će se kretati od – 5 do 0°C, a maksimalne od 0 do 5°C. Uglavnom će biti suvo, još uvek oblačno, do kraja januara – ispričao je Ristić.

Izvor: kurir.rs