Klijenti besni zbog velike promene u bankama: Njihova priča bila je mamac – Iz svega profitiraju samo banke

|

Poslednjih dana u brojnim bankama u Beogradu vladaju velike gužve u čekaonicama, dok radi samo jedan šalter. Službenici nestrpljivim građanama objašnjavaju da koriste bankomat i sami obave posao, što će ubuduće biti praksa, jer se smanjuje broj ekspozitura, šaltera i radnika.

“Priča o digitalizaciji, besplatnom plaćanju računa iz svojih fotelja, bez čekanja u redu, bez gužvi, bez provizija, brzo se pokazala kao “mamac” sa sasvim drugačijom suštinom”, ocenjuje penzioner Ljiljana P.

“Sav posao obavljamo sami, ukucavamo račune, adrese, otvaramo aplikacije i elektronske naloge, radimo tuđ posao i sve to više nije besplatno. Ti bankari koji nam pritrčavaju da nas nauče kako da se osavremenimo i digitalizujemo, zapravo sebi pripremaju otkaz. A iz svega profitiraju samo banke. Njihov kapital raste uporedo sa smanjivanjem obima posla, broja radnika i filijala”, ispričala je nezadovoljna penzionerka.

Prema podacima NBS, u odnosu na period od 2012. godine broj filijala je manji za oko 40 odsto, broj banaka za oko 35 procenata, a zaposlenih za petinu. Zatvoreno je oko 850 filijala, a bez posla za deceniju ostalo je oko 6.000 zaposlenih. To je za bankare ušteda za oko 750.000 plata.

U Srbiji trenutno posluje 21 banka i da je za proteklih 10 godina sa tržišta nestalo 11 banaka. Dok je u decembru 2012. poslovalo njih 32, na kraju 2021., broj banaka se smanjio na 23, a od tada su pripajanjem i konsolidacijom otišle još dve, navode iz NBS.

Iz Udruženja banaka Srbije kažu da se poslovna mreža svake banke definiše u skladu sa zahtevima tržišta i svojih poslovnih politika:

“Ubrzani proces digitalizacije i korišćenje elektronskih servisa umnogome smanjio broj klijenata koji žele da dolaze u ekspozituru. Gotovinu mogu da podignu na bankomatima, da plaćaju platnim karticama, kju-ar kodom, IPS-om, mobilnim telefonom, e-benkingom, elektronski čak aplicirati za kredite. Dostupni su im preko tih kanala i kalkulatori valuta, štednja, kursna lista… Sve su to razlozi zašto se smanjuje broj dolazaka klijenta u ekspoziture pa dolazi i do racionalizacije u poslovnoj mreži”, poručili su iz Udruženja banaka Srbije.

Izvor: novosti.rs