Žestok duel teologa oko joge: “Ne deri se više bre” – Štitite tezgu jer ako neko ode kod gurua ostajete bez para

|

Obraćanje episkopa dizeldorfskog i cele Nemačke, vladike Grigorija koji je na svojoj instagram stranici preporučio jogu kao vid vežbi za telo izazvalo je veliki odjek u javnosti i mnogobrojne oprečne komentare.

SPC je odmah reagovala, navodeći da je “joga fundamentalno učenje religije hinduizma, da kao takva ima različite škole, grane, pravce i stremljenja”, te da nije jedna od vrsta fitnesa. I mada je potom vladika Grigorije pokušao da se odbrani rekavši da su njegove preporuke istrgnute iz konteksta, polemika se samo dodatno nastavila.

Ovim povodom u emisiji Puls Srbije gostovali su Miloš Stojković teolog i Milan Nikolić, filolog i novinar, a razgovor se ubrzo pretvorio u žučnu raspravu koja je dovela do usijanja.

Teolog je na početku povšenim glasom uputio zamerku voditeljima zbog uvoda koji su napravili rekavši da su izgovorili glupost.

“Nikakav razdor ne trese Srpsku pravoslavnu crkvu niti Sinod. Sramota je da to kažemo. Molim vas da se ispravite. Crkva je Hristova i postojaće i sada i posle nas. Time ste vi pokazali da ne poznajete funkcionisanje crkve. Crkva je saborna! U njoj postoje različita mišljenja, ali nikada nije dolazilo do razdora ni do potresa”, istakao je Stojković.

Stojković je revoltiran načinom na koji se teolog obratio i nakon par upadica istakao da nije problem u jogi već u dva sukobljena stanovišta unutar SPC.

“Prvo, nikakva joga nije napravila razdor. Vladika Grigorije je to preporučio u kontekstu fizičke vežbe i to nije ni u kakvom ozbiljnijem kontrastu sa pravoslavljem. Taj deo sveštenstva protiv Grigorija, na njegovom čelu je vladika Irinej Bulović. On već dugo ima na svom nišanu vladiku Grigorija i to je ta najzadrtija struja u SPC. Ona se protivi bilo kakvom otvaranju prema savremenom svetu ne bi li malo bolje taj svet razumela i napravila kvalitetniji dijalog i sa svojim vernicima, ali i sa onima to nisu”, rekao je Nikolić.

Stojković je nastavio u povišenom tonu, naglašavajući kako upražnjavanje joge nije u skladu sa pravoslavljem:

“Joga je izrazito i jasno vid hinduističke i budističke molitve. Svi koji kažu drugačije ne poznaju suštinu. Svaki čovek ima slobodu, ne mora da bude pravoslavan ako neće. Ali ne smeju ni naša prava da se ugrožavaju. Mi svojim vernicima kažemo da onaj koji veruje u pravoslavne vrednosti ne treba da ide na jogu. Mi kao većina smo ponosni što postoji episkop kao što je Irinej Bulović koga ste vi uvredili”, istakao je teolog.

Sagovornici su počeli jedan drugom da upadaju u reč, a tenzija među njima je nezaustavljivo rasla.

“Sramota je vas voditelja da dozvolite da se vređa jedan srpski episkop”, rekao je teolog. Nikolić je zatim povisio glas, rekavši Stojkoviću da ne može da priča 20 minuta i došlo je do oštre prepirke.

Stojković mu je odgovorio da ni oni ne mogu da vređaju većinu u ovoj zemlji, na šta je Nikolić rekao: “Ma šta me briga što je većina”.

Stojković je u tome video problem, rekavši Nikoliću da krši prava većine, na šta je Nikolić uzvratio: “Većina je tu da štiti manjinu! Dosta više! Jel može on da ućuti malo! Isključite mu bubicu”, obratio se voditelju, a zatim je usledio okršaj:

Stojković: “Ne može on da vređa pravoslavnog episkopa!” Nikolić: Ajde ne deri se više bre! Stojković: “Nemoj ti meni da pretiš!”, Nikolić: “Štitite svoju tezgu, jer kad neko ode kod gurua nećete imati kome da uzimate pare”.
Stojković: “Vi uzimate pare da promovišete razvratne vrednosti, Vi lično!”,
Nikolić: “On nije funkcionalan za TV emisije, nemojte ga više pozivati!”, obratio se on voditelju.

Nakon što je voditelj intervenisao situacija se malo smirila a sagovornici su do kraja ostali pri svojim stavovima. Stojković je zastupao stav da pravoslavni vernici ne treba da praktikuju Jogu i da sveštenstvo i episkopi imaju pravo da to vernike savetuju, kao i da u crkvi nema nikakvog razdora, već da se odluke donose u sabornosti.

Nikolić je ocenio da crkva mora biti otvorenija prema savremenom svetu i da se ne može mešati u svaki segment privatnog života ljudi u šta spada i način na koji žele da vežbaju.

Izvor: kurir.rs