Koliko novca vam treba da sami pripremite zimnicu ove jeseni: Izračunali smo za vas, ovo su cene voća i povrća

|

Ove jeseni su cene povrća i voća na pijacama skoro duplo veće nego prošle, pa ispada da gotove salate i džemovi budu dosta jeftnije od domaće spremljenih.

Domaćice koje se ipak odluče da same pripreme zimnicu za svoju četvoročlanu porodicu za to zadovoljstvo ove jeseni moraće da izdvoje bar 200 evra, pokazuje računica prodavaca povrća.

Proizvođači ove jeseni imaju mnogo manje prinosa, zbog sušne godine, pa su cene na pijacama, kvantašima i marketima skočile skoro pa duplo u odnosu na prošlu godinu u ovo vreme, dok je na sve to dodatno uticala i inflacija.

Domaćice u Srbiji se uveliko ovih dana preračunavaju da li je isplativije spremati zimnicu kod kuće ili kupiti gotovu. Računica pokazuje da se u većini slučajeva više isplati kupiti gotove salate, ajvare i kornišone jer se smanjuje udar na džep a i štedi se uložen rad, trud i vreme.

Ajvar je najkoplikovanija zimnica pa i njegova priprema u većim količinama može da potraje i nekoliko dana.

Naime, gruba računica pokazuala je da je za pripremu jedne tegle ajvara od 700 grama ove sezone potrebno izdvojiti minimum 600 dinara, pa 15 tegli otprilike košta oko 9.000 dinara.

Kada se na cenu paprike, koja se na pijacama širom Srbije kreće od 80 pa do 250 dinara, doda cena tegle, koja s poklopcem košta čak 50 dinara, ulja, soli, ogreva ili struje koja se potroši dok se paprika ispeče, dolazimo do računice da će domaćice ove godine za jednu teglu ajvara od 700 grama morati da izdvoje oko 200 dinara više nego prošle sezone. S druge strane, “srpski kavijar”, kako ga nazivaju mnogi, u teglama iste gramaže u prodavnicama košta već od 250 dinara.

Kurir je istražio i cene ostalog povrća na pijacama, koje bi bilo potrebno za pripremu ostale zimnice, poput šarenih salata, kornišona, paradajza u flašama, pinđura i drugih “zimskih jela”. Pored crvenih mesnatih paprika, koje su neophodne za ajvar, pijačne tezge preplavljuju i šilje i babure.

One se kreću od 150 do 200 dinara, zavisno od veličine i pijace. Pored paprike, za turšiju su neophodni i šečer, so, konzervans, sirće, esencija, biber, što sve skupa može da košta oko 700 dinara. Mnogi ljudi su i ljubitelji ljutih papričica, koje su na pijaci ove jeseni od 15 do 20 dinara po komadu. U turšiju takođe ulazi i šargarepa, za koju je potrebno izdvojiti od 60 do 100 dinara za kilogram.

Oni koji vole spremanje pekmeza i slatkog, pohrlili su ovih dana po šljive, smokve. Kilogram šljiva košta oko 90 dinara, smokve su od 350 do 500 dinara, dok je uz to potreban i šećer, čija je cena oko 100 dinara. S druge strane, kupovina ovih poslastica u marketima košta već od 250 dinara za džem od šljiva, dok je pekmez od kajsija od 200 do 400 dinara za teglu od 500 grama. Za one koji preferiraju džem od jagoda, šipurka, kupina ili malina tegla od 500 grama u prodavnicama košta od 200 do 450 dinara.

Međutim zimnica nije potpuna bez krastavčića. Ove godine oni koštaju oko 100 dinara za kilogram, dok ako tražimo malo kvalitetnije i svežije za kilogram, moramo da izdvojimo do 150 dinara. Od 10 kilograma krastavca može da se dobije oko 20 tegli kornišona.

Šarena salata spada u jeftiniju zimnicu, i za njenu pripremu je potrebno oko četiri kilograma kupusa, čija je cena od 40 do 100 dinara za kilogram, zatim dva kilograma krastavčića po ceni od 100 do 150 dinara, dva kilograma paprika, čija cena je 80 dinara do 150 dinara, dva kilograma šargarepe po 60 dinara i isto toliko zelenog paradajza, čija cena je od 60 do 80 dinara. Kada se sve sabere, svo povrće ne košta više od 1.000 dinara, a od te količine dobije se 15 tegli.

I za njih je, kao i za turšiju, potrebna esencija, čija je cena oko 320 dinara za litar. Samo za pripremu kornišona treba da izdvojite oko 2.500 dinara, dok jedna tegla u prodavnicama košta oko 100 dinara.

Izvor: kurir.rs