Srpsko selo gde se mladi masovno vraćaju: Evo u čemu je tajna – “Oseća se lep život” (FOTO)

|

“69 napuštenih kuća dobilo je 111 novih žitelja i 76 dece. To je danas Bačka Palanka, pogranična opština u punom razvoju gde mladi ostaju, a njihovi vršnjaci iz drugih delova Srbije žele da dođu“ rekao je ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić.

On je posetio Bačku Palanku i porodicame koje su se uselile u seoske kuće koje su kupljene sredstvima iz programa Ministarstva za brigu o selu.

„Imperativ za državu Srbiju treba da bude naseljavanje praznih kuća. To je i nacionalni i državni zadatak, ne samo za predsednika Republike, za Vladu, za lokalnu samoupravu nego za sve nas, građane Srbije. Bićemo sigurniji, bezbedniji, ići će nam bolje, ako nam sela nisu prazna“, istakao je Кrkobabić.

Nakon sastanka sa rukovodstvom opštine, kome je prisustvovao i predsednik Akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić, Krkobabić je obišao selo Pivnice koje je sa kupljenih 14 kuća, jedno od najuspešnijih sela koje je popunilo prazne kuće.

Branislav Šušnica, predsednik Opštine rekao je da se boljitak u selima ove opštine zaista i vidi i oseća. Bačka Palanka je korisnik sredstava po tri od četiri programa Ministarstva za brigu o selu, u ukupnom iznosu od oko 109 miliona dinara.

Кrkobabić je zatim posetio porodicu Filipović, koja ima troje dece, i koja se iz Novog Sada preselila u ovo bačko selo. Кuća na selu od 120 m2 i 10 ari okućnice im je osim krova nad glavom, omogućila da se bave i poljoprivredom za sopstvene potrebe, a malom Miloradu, Jovani i Nikoli prostrano mesto za igru.

U ovom selu ministar je posetio i „Slovački dom“ – mesto okupljanja, negovanja tradicije i kulturnog života seljana u kome je postavljena izložba narodne nošnje, ručnih radova i predmeta iz prošlosti Pivnica..

Ministar je u obližnjem selu Despotovo, posetio i zadrugu „Agronom Despotovo“ koja uspešno posluje od 2001. godine. Ova zadruga obrađuje 2600 hektara zemlje sa prinosima koje ostvaruje i preko 100 ljudi koje zapošljava,i primer je uspešno primenjenog koncepta zadrugarstva. 2019. godine je preko programa namenjenog zadrugama, dobila 15 miliona dinara za nabavku mehanizacije u ratarstvu, koji takođe sprovodi Ministarstvo za brigu o selu.

Izvor: kurir.rs