Izgovorite ove reči i čekajte da se desi čudo: Vernici danas proslavljaju svetitelja koji uslišava molitve

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju danas dan Svetog Dionisija Areopagita, hrišćanskog svetitelja koji se ubraja u jednog od sedamdeset manjih apostola.

Kako legenda kaže, Bog je osim dvanaest velikih apostola koji su bili prvi učenici Isusa izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će širiti hrišćanstvo i propovedati Jevanđelja. Jedan od tih apostola bio je i Sveti Dionisije Areopagit. Ono što je ostalo zapisano iz njegovog života jeste to da je bio brižan otac i pošten građanin Atine koga su svi voleli. Bio je veoma pravedan, te je radio i kao sudija i nikada nije nevinog čoveka osudio.

Kada je čuo propovedi apostola Pavla, bio je jako dirnut njima , te je poželeo da se iz paganstva preobrati u hrišćanstvo. Postao je atinski episkop, te je sa Svetim Pavlom putovao i upoznao sve druge Hristove apostole.

Legenda kaže da je dugo poživeo. Iza njega je ostao veliki broj pisama o veri i veliki broj spisa koji su govorili o hrišćanskom životu.

Sveti Dionisije smatra se zaštitnikom obrazovanih i dobrih ljudi, koji u svom srcu imaju mesta za Hrista. Postoje narodna verovanja, da ako imte jednu želju koja je iskrena, pomenite je danas u molitvi, i ukoliko je bogougodna, pomoć će vam zaista i doći.

Veruje se da vernici Svetom Dionisiju treba da se obrate ovom molitvom:

“Blagosti se naučivši i bivši razuman u svemu, blagom savešću dostojno si se obukao. Napojio si se od sasuda izabranog, tajni neizrečenih, veru sačuvavši, dobar kraj imajući, sveštenomučeniče Dionisije: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.”

Kurir.rs