Ivica Dačić je čak 14 godina bez prestanka bio u foteljama: Danas mu je prvi dan bez funkcije – Otkrio kako ga provodi

|

“Možda se ne zna ko će biti predsednik, ali se zna ko će biti premijer” – ova poznata izjava Ivice Dačića u izbornoj noći 2012. godine i danas se prepričava. I istina, polazilo mu je za rukom, tako da je u prethodnih čak 14 godina u kontunuitetu maltene mogao da bira funkcije.

Od prvog potpredsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova 2008, kada je SPS napravila “istorijsko pomirenje” sa DS, pa do premijera od 2012. godine, a što se dogodilo upravo posle čuvene rečenice, lider SPS nije ostajao bez visoke funkcije. Tada, 2012. godine, socijalisti su napravili vladu sa SNS i od tada su neprekidno u koaliciji. Naravno, Dačić sve vreme na visokim funkcijama.

Od 2014. godine bio je prvi potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova i to u dve vlade čiji je predsednik bio Aleksandar Vučić, do 2017. Iste funkcije – PPV i ministar policije zadržao je i u prvoj vladi Ane Brnabić, od 2017. do 2020. godine.

Najveće iznenađenje desilo se upravo kada je Dačić iz izvršne, prešao u zakonodavnu vlast – dobio je funkciju predsednika Narodne Skupštine. Deo vladajuće većine bio je još i ranije, od 2004. godine kada je SPS dala manjinsku podršku Vojislavu Koštunici.

Zvanično od juče, kada je dužnost predao svom nasledniku Vladimiru Orliću iz SNS, Dačić je bez ikakve visoke državne funkcije.

“Prvi put od 2008. godine neću imati šta da radim. Do sada sam uvek bio ministar ili premijer, a od ponedeljka (kada je konstituisna Skupština, prim. aut.) ću biti samo šef poslaničke grupe SPS”, izjavio je Dačić nedavno za TV Prva.

Na novinarsko pitanje kako provodi zvanično prvi dan bez funkcije, Dačić kaže:

“Pa ja i dalje radim kao šef poslaničkog kluba i kao predsednik SPS”, kratko je odgovorio Ivica Dačić.

Izvor: kurir.rs