Iskusni baštovani se kunu u ove trikove: Ovako će vam afričke ljubičice cvetati cele zime

|

Nega afričkih ljubičica nije komplikovana ako pratite ove savete, pazite i na greške zbog kojih neće cvetati ili će biljka početi da truli.

Bitno je da zemlja bude dobro drenirana, jer biljka ne sme biti u stajaćoj vodi. Uvenulo lišće i cveće sklanjajte odmah da biste podstakli rast i cvetanje, ali i da biste zemlji u saksiji omogućili da diše.

Afričke ljubičice vole toplotu i vlagu. Ipak, pazite kada ih zalivate da ne polijete i listove jer možete dobiti smeđe fleke. Za zalivanje koristite vodu sobne temperature, ali zemlja ne mora stalno da bude vlažna. Vodu iz česme ostavite da odstoji preko noći i onda ćete dobiti savršenu vodu za zalivanje. Gurnite prst u zemlju u saksiji do prvog zgloba, ako osetite vlagu, ne zalivajte.

Prema rečima baštovana, svetlost je najvažnija stavka. Afričke ljubičice vole svetlo, ali ne i direktno sunce. Znaćete da ste ih stavili na previše tamno mesto ako se stabljike izdužuju, a listovi tamne. Znak da su na previše osvetljenom mestu je ako se pojave bele tačke ili svetle fleke na listovima.

Izvor: krstarica.com